Vítr v noci i ve dne

Ne 8.5. Campo Archelon, Bahía de Los Angeles (Baja California, Mexiko)

V noci se hrozně rozfouká. Oba s Jankem kvůli tomu špatně spíme. Auto se lehce otřesá. Mne navíc bolí břicho, jen tak divně tlačí, žádné křeče. Ráno jsem nevypsalá a nenaladěná. Válím se docela dlouho. Pořád strašně fouká, ale je o hodně tepleji než včera. Kdyby nefoukalo, padneme vedrem. Venku se nedá skoro nic dělat. Při cvičení vítr člověku odfukuje podložku, při učení odfukuje učebnice i sešity ze stolu. Do vody se jít nedá, je odliv. Zkouším nový recept na granolu (už třetí), ale stále nejsem spokojená s výsledkem. Aspoň, že ta patnácti fazolová polévka se mi povede i na podruhé.

Kuba si přál, abych ho vyfotila v osušce.

Děti a Janek využívají wi-fi a skoro celé dopoledne telefonují – kamarádům a rodině. Kvůli časovému posunu (jsme o 9 hodin pozadu) se dá volat je dopoledne.

Do oběda to ještě zvládáme ve stínu před kavárnou, i za toho větr. Odpoledne už se přesouváme do kavárny. Dávám si espresso tonic, Janek ledové café americano, děti také něco studeného dostanou. Učíme se s dětmi. S Týnou fyziku, Kuba si píše něco málo do písanky a Joli se učí češtinu.

Odpoledne, když už je trochu snesitelněji tj. není takové vedro, ale stále děsně fouká, necháváme děti u auta a jdeme se projít samy dva po pláži. Po dlouhé době máme chvilku pro sebe za bílého dne. Taky se pokoušíme koupat, ale není to ono. Moře je klidné, dalo by se plavat, ale přístup do vody je obtížný a moře je příliš mělké i za přílivu.

Na večeři jdeme do kavárny. Jídelní lístek mají krátký, ale vymakaný. Všechno nám moc chutná (nám dospělým, dětem ani tak ne, těžko si zvykají na nové chutě, takže díky bohu za možnost vařit v autě, kde jsem schopná připravit něco, co jedí).

Když se setmí a v kavárně zavřou, sejdeme se všichni zase před ní. Tentokrát máme noční hodinu fyziky. Týna zrovna probírá světlo a taky fáze měsíce. Janek se toho nadšeně chytne, vezme volejbalový míč (Země), baterku (Slunce) a malý kulatý repráček (Měsíc), který izolepou připevní na opékací vidlici. Názorně dětem předvádí fáze Měsíce i zatmění Sluce a zatmění Měsíce.

Děti jdou spát. My ještě sedíme před kavárnou a pracujeme. Ochladilo se, musím mít legíny a mikinu. Pořád ale hodně fouká.