Průjezd outbackem

So 25.3. karavan park Kalbarri Tudor Holiday Park, Kalbarri, (Western Australia, Austrálie) – pod Telstra vysílačem, Shark Bay Road, (Western Australia, Austrálie)

Nic speciální ho neděje. Dopoledne si ještě užijeme karavan park, pak nakoupíme v malém supermarketu, k obědu si koupíme sushi a wrapy v pekárně, vedle s obchodu se suvenýry si vybereme samolepky a pohledy a pak vyrazíme na cestu směrem do Shark Bay.

Loučíme se s papouškem Frederikou, která hlídala karavan park v Kalbarri.

V noci se krajem zřejmě přehnala silná bouřka, protože místy jsou velké kaluže, nichž se odráží blankytně modré nebe s bílý mraky. Země kolem dálnice North-West Coastal Highway má tu typickou australskou barvu – rezavě oranžovou. Vypadá to tady jako v pravém australském outbacku. Bohužel i s těmi negativy tj. neskutečnou spoustou domácích much, které člověka obtěžují a nedají mu chvíli pokoj. Lezou do nosu, do očí, do pusy, pod sluneční brýle. Dají se koupit síťky přes obličej, které člověka aspoň trochu chrání před jejich dotěrností. Jednu jsem preventivně koupila už na začátku naší cesty a dnes i včera ji Týna nosí přehozenou přes kšiltovku, jejíž kšilt drží síťku trochu dál od obličeje.

Když dorazíme do místo Outback Roadhouse, kde měl Janek v plánu přespat, je ještě moc brzy a je takové vedro, že to vzdáváme. Na místě není, co dělat. Jen se zavřít do lehce klimatizovaného roadhousu a dát si něco k jídlu. To by nás stálo víc než ubytování v karavan parku. Raději všichni dobrovolně nasedneme do busíku a popojedeme ještě kousek dál.

Zajedeme se podívat po pětikilometrové odbočce k moři, kde by mělo být molo, ze kterého se dá dívat na stromatolithy, které rostou v moři pod ním. Když tam přijdeme a dojdeme k vodě, uvidíme, že molo je silně poničené nedávným cyklónem.

Docela jsem se na ně těšila, na ty podivné bochníkovité balvany vytvořené činností starodávných kyanobakterií.

V místě, kde se poslední dobou pohybujeme a ještě nějakou dobu se pohybovat budeme, je poněkud neobvyklá příroda. Celkem uvidíme tři zajímavé systémy adaptace na velmi slanou mořskou vodu – růžové jezero, stromatolithy a mušličkovou pláž. Je i spousta jiného zajímavého mořské života – žraloci, dugongové (tvorové podobní kapustňákům), delfíny. Přitom země na pobřeží je tak suchá.

Od stromatolitů přejedeme kousek dál pod vysílač Telstry, kde přespíme.