Úplně obyčejné bulky

Jestli nějaké jídlo našim dětem během cestování po Spojených státech amerických chybělo, tak to byly obyčejné české rohlíky. Pečivo neutrální, mírně slané chuti, které koupíte v každých potravinách, čerstvé, nerozpékané a okamžitě připravené k zakousnutí. Nedoceněný český národní poklad.

Naplnit formu napečení těstem tak akorát, aby nepřetékalo může být trochu problém.

Přejezdem do Mexika problém s rohlíky a chlebem naštěstí téměř zmizel – v každém supermarketu tam totiž pečou (opravdu pečou, nejedná se o rozpékání mražených polotovarů) chuťově neutrální bílé pečivo ve tvaru lehce protáhlých housek. Při přejezdu do dalších se zemí se ale potíže objevily znovu – čerstvé bílé pečivo se sice dá koupit snadno, chuť však bývá lehce do sladka a to prostě není ono.

Ze začátku naší cesty, v době kdy se pohybovali v USA, kde bylo poměrně chladno, nám chyběl kromě rohlíků i obyčejný pšenično-žitný chléb. Své pekařské snahy jsem tedy upnula k tomu, abych se jej naučila péct. Když už jsem recept i postup téměř vychytala, přejeli jsme do horkého Mexika a chuť na poctivý český chléb, tak nějak přirozeně zmizela. Začala jsem tedy řešit, jak upéct rohlíky či housky, protože i když bylo čerstvé pečivo v každém supermarketu, ne vždy jsme se do supermarketu dostali my.

Chleba a bulky.

Při hledání správného poměru surovin jsem vycházela z receptu na housky od pana Cuketky. Tento recept jsme testovala ještě před odletem v Praze, ale k odměřování surovin jsem požívala digitální váhy, ke hnětení těsta domácí pekárnu a těsto jsme dělila na dva díly, které jsem pekla postupně. Až tady ve Střední Americe se mi podařilo najít to správné množství surovin tak, aby se forma na pečení naplnila tak akorát, aby se s těstem dobře pracovalo a ještě nám to chutnalo.

Hnětu těsto. Někdy krátce, někdy déle.

Rohlíky, housky nebo bulky?

Dlouho mi trvalo, než jsem se smířila s tím, že nejvhodnějším tvarem budou bulky, které vypadají jako klasické české povidlové buchty, se kterými Hloupý Honza vyráží v pohádkách do světa. Rohlíky i housky mají praktičtější tvar k tomu, aby se daly namazat máslem a obložit šunkou či sýrem, jenže právě bulky kulovitého tvaru nejefektivněji vyplní formu Omnia, ve které na cestách peču a pro kterou je tento recept určený. Bulky se stejně jako buchty dají snadno oddělit jedna od druhé. Na přikusování k polívce je jejich tvar ideální. Pokud je chcete namazat máslem nebo pomazánkou, je lepší je rozkrojit.

Pletýnky upečené ještě doma v Praze.

Suroviny

Hladkou mouku, olej, sůl a kvasnice koupíte skoro všude (mluvím za Ameriky, Evropu a Austrálii). Kromě vody nic dalšího nepotřebujete. K pečení používám řepkový olej, ale jistě lze použít i jiný chuťově neutrální olej např. slunečnicový. V originálním receptu je uvedené sádlo, které se mi nedaří sehnat, jinak bych asi pekla s ním. Jistě nic nezkazíte ani máslem nebo olivovým olejem, ale chuť se tím už maličko posune. Ale na cestách je to s dostupností surovin složitější a jejich nahrazování je často nutností. Možná Vás to překvapí, ale i to máslo chutná jinak v Česku, USA a Guatemale.

Celozrnná mouka

Doma u kynutých těst skoro pokaždé nahrazuji polovinu hladké mouky, moukou celozrnnou. Když jsem tohle poprvé provedla v USA - bez rozmýšlení jsem do mísy přidala hrnek celozrnné mouky, dost jsem se vyděsila, když jsem uviděla, jak americká celozrnná mouka vypadá. Zatímco zrníčka české celozrnné mouky jsou všechna stejně veliká a od hladké se mouka liší vzhledově jen v tom, že část těchto zrnek je tmavší, americká verze vypadá spíše jako grahamová mouka – část mouky je tvořena většími částicemi, které mají spíše placatý tvar. Poprvé byl tohle pro mne šok, výsledné pečivo, ale nedopadlo vůbec špatně, naopak ty větší kousky v mouce, jako by pomáhaly nakypření těsta. S celozrnnou moukou tedy nakládejte opatrně, ale nebojte se ji použít.

Rozkouskované těsto obsahující celozrnnou mouku koupenou v Hondurasu,

 Úplně obyčejné bulky

Velikost tak akorát do Omnia oven originální velikosti

množství: 10 kousků

2 hrnky hladké mouky

2/3 hrnku vlažné vody

¾ lžičky soli

2 lžíce oleje

1 lžička sušeného droždí

 Tip: Až jednu polovinu množství hladké mouky lze nahradit celozrnnou moukou, získáte tak zdravější variantu pečiva.

 Postup:

1.     Všechny suroviny smícháme v těsto, které alespoň 10 minut, ale raději déle ,ručně hněteme, dokud není hezky hladké

2.     Těsto by nemělo lepit. Pokud je moc vlhké, přidáme lžíci mouky, pokud moc suché, lžičku vody.

3.     Uhnětené těsto necháme asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4.     Těsto vyklopíme, lehce smáčkneme, ostrým nožem rozkrojíme na deset stejně velkých kousků. Vymažeme si formu máslem – osvědčilo se mi péct přímo v hliníkové formě, ale lze použít i nepřilnavou silikonovou vložku, kterou netřeba vymazávat. Z kousků těsta vytvarujeme kuličky, které spojem dolů naskládáme jednu po druhé do formy.

5.     Bulky necháme půl hodiny až hodinu kynout.

6.     Pečeme prvních pět minut na maximální plamen, pak plamen ztlumíme na střední. Pečeme, dokud nejsou bulky seshora nazlátlé. U originální formy Omnia je někdy problém, že bulky jsou již zespoda málem připálené, zatímco seshora teprve zlátnou. V takovém případě je dobré bulky opatrně vyklopit, vrátit do formy vzhůru nohama a ještě asi deset minut péct.

TISK RECEPTU

Těsto je univerzální . používám jej nejen na tyhle párečky v těstíčku, ale i na pita chleba nebo na pizzu. Doma bych si asi s každým těstem víc vyhrála, ale tady na cestě jsem ráda za tohle jedno, co funguje.

Tady je vidět, jak na ty párečky. Vyválet těsto do trojúhelníku, potřít kečupem, vložit menší párek a zabalit.