Playa Santispac

Čt 12.5. Camping Petate, San Ignatio (Baja California, Mexiko) – Playa Santispac, jižně od Mulegé (Baja California, Mexiko)

Ráno klasika. Jen Týně nedovolujeme běhat, odpoledne budeme na pláži, bude lepší, když si zaběhá tam. Vše balíme a bez koupání odjíždíme. Přes noc se hodně rozfoukalo.

Jedeme pouští dál a dál až dojedeme do prvního osídlení na pobřeží, to je nic moc. Kolem poledne jsme v Mulegé, kupujeme si tam další data (500 pesos za 8G), protože ta nedávno koupená už došla. Jdeme na oběd, opět na tacos. Ty hovězím masem Joli chutnají. Příště musíme zkusit zase něco jiného. Ještě dobíráme filtrovanou vodu a míříme na první pláž v zátoce Bahía Concepción. Doporučoval nám ji Randy, odborník na opravy aut pomocí prkýnek.

Pláže v zátoce Bahía Concepción mají být jedny z nejkrásnějších, ale na to, co uvidíme před sebou když přijíždíme z pouště k pláži, se nedá připravit. Voda je nádherně modrá, písek bílý, v pozadí jsou vidět menší kamenité ostrůvky a v dálce je vidět druhá strana zátoky. Voda je klidná, jen s drobnými vlnkami, které vytváří vítr.

Příjezd k pláži. Lano s praporky klesne, když zaplatíte :-)

Pláž je přístupná za poplatek 200 pesos – vjezd je přehrazený lanem s praporky. Lano nám spouštějí a my platíme. Vybíráme si jednu palapu (přístřešek z dřeva a palmového listí). Máme štěstí jsme tu mimo sezónu a jedna palapa na nás zbyla. Poskytuje nám stín a chrání před tím velmi silným větrem, který fouká a fouká.

Babi, kafe na dálku z pláže.

Kuba se rychle převlíká do plavek, nasazuje si potápěčské brýle a šnorchl a už je v moři. Po chvílí hlásí, že voda je teplejší, než byla v laguně.

Postupně se (několikrát) vykoupeme všichni. Týna se tedy nejdřív zaběhá, ale pak taky skočí do vody. Joli si sice ztěžuje, že písek je málo jemný a že jsou ve vodě řasy, ale popravdě řečeno je tohle první pláž celé naší cesty, kde se dá pořádně plavat. Navíc tu není velká hloubka ani proud ani vlny, pro děti značka ideál.

Naše auto a palapa.

Záchody na Playa Santispac. Splachovací, ale musí člověk nabrat bodu ze sudu do kýble.

Takže se celé odpoledne koupeme a válíme. Kromě nás je tu pár Američanů, jedno auto s námi bylo v minulém kempu. Pak je tu několik skupinek Mexičanů, které si udělali hezké odpoledne na pláži. Někteří tu i ve stanech nocují. Je to tady hodně základně vybavené – záchody se splachují kýblem vody nabraným ze sudu, sprchy jsou za poplatek. Restaurace by měla být wifi.

Večer si děti pustí film a my jdeme do restaurace na wi-fi. Ted Janek jde, já ještě zůstávám na chvíli mazlení s dětmi. Když přijdu za ním, sedí u stolečku a sděluje mi, že wifi kvůli silnému větru nefunguje. Objednám si kolu light. Dopijeme a vyrazíme na procházku po pláži. Sami dva. Aspoň na chvíli. Pak se vrátíme k autu, už je úplná tma. Janek kouká s dětmi na film, já venku po tmě cvičím.