Přejezd na další pláž

So 14.5 Playa el Requeson, jižně od Mulegé (Baja California, Mexiko) – Playa Juncalito  (Baja California, Mexiko)

Ranní plážová klasika – běhání i plavání. Poté se dáváme do řeči s mladými Kanaďani, kteří obývají starý školní autobus. Mají dvě malé děti a na cestu se vydali v září loňského roku. Na rozdíl na cestě pracují, pohybují se z míst a namísto pomaleji. Ptáme se Dereka na cestování ve střední Americe, protože je to něco, co nás zajímá a o s tím má zkušenosti. Dostáváme tipy na nějaká zajímavá místa a dozvídáme se, jak to funguje při přechodu hranic. Nejzajímavější mi přijde, že dobré jídlo končí na hranicích Mexika. Pak už jsou to jen fazole a rýže.

Po obědě odjíždíme z kempu. Tenhle byl fakt nic moc, i když pláž sama o sobě byla nádherná. Sice jsme zaplatili poplatek za „údržbu“, ale žádná údržba tam prostě vidět nebyla. Jen oprava jedné palapy. Přitom v kempu na vedlejší pláži jsme zaplatili stejný poplatek a to, že se o místo někdo stará s láskou a péčí a věnuje tomu dost času bylo vidět na první pohled. Všechno zařízení bylo prosté, ale v rámci možností čisté, v dobrém stavu, nikde se neválely odpadky, sklo, prázdné mušle. Všechno je to v lidech, stejně jako u nás.

Toalety na pláži.

Míříme do města Loreto. V aplikaci iOverlander vyberu ze čtyř prádelen tu s nejlepšími recenzemi. Zastavujeme na místě, na které nás dovedla navigace. Chvíli nám trvá než prádelnu najdeme. Není zvenku nijak označená, ale je do ní vidět velkými okny. Přístup vede přes menší klimatizovaný obchod. Prádelna je velká a čistá. Jsou tam jen tři pračky a tři sušičky, musím chvíli počkat než se uvolní, ale to není problém. Mexičanky jsou velmi milé, mluví anglicky hůř než já (což se mi ve opak toho, co jsem zažívala ve Státech), ale ochotně mi poradí. Kromě čistoty prádelny i přilehlého WC je velkou výhodou i rychlá wifi. Mám zpoždění s blogem a chtěla bych přidat nějaké nové články.

Neskutečně čistá veřejná prádelna.

Joli zůstává v prádelně se mnou, Janek bere Týnu a Kuba na nákup. Postupně nakupují vodu, benzín a jídlo. Joli si čte. Snažím se ji přemluvit, aby napsala další článek na blog, ale nechce se jí. Asi jí tu čtečku budeme muset zabavit, aby někdy něco napsala :-) Já nemám na čtení čas – snažím se publikovat na blog texty, co jsem za poslední večery sepsala. Jsou to jen každodenní zápisky, nic víc.

Joli skládá usušené prádlo.

Problém je v tom, že i když je tu velmi rychlá wifi, z nějakého tajemného důvodu se mi nedaří nahrát ani jeden obrázek. Nahrávat na blog obrázky je v našem redakčním systému náročné i tak – je nutné několikrát kliknout a každý obrázek se nahrává zvlášť. V jiných systémech je možné přidat víc fotek naráz, ale tady to možné není nebo jsem na to prostě jen nepřišla. Každopádně dnes nahrávání nefunguje vůbec, asi je to nějak zablokované. Jediné, co se mi podaří, je přidat náhledový obrázek. To je kupodivu možné. Po nějaké době mi dojde, že náhledové obrázky se uloží v redakčním systému do knihovny obrázků. Z knihovny je pak mohu nahrát přímo do článku. Je to pakárna, ale jinak to nejde a kdoví, kdy budeme zase na wifi. Takže celou dobu, co se prádlo pere a suší, nahrávám jednu podruhé fotky na web. Joli mezitím jedno usušené prádlo složí. Pak dojedou ostatní. Ještě chvíli si všichni užíváme rychlé wifi než naskočíme do auta a míříme na jih od Loreta na pláž,kde už na nás čekají Kanaďané.

Pohoda s Derekem a Dominique před jejich autobusem.

Uvnitř školního autobusu to vypadá jako v bytě. děti trochu záviděli ten prostor a já čtyři plotýnky na vaření.

Odpoledne se koupeme. Na pláži není žádný hlídač. Je tu docela čisto, samotná pláž je oblázková, ale ve vodě už je jemný písek. Voda je neuvěřitelně čistá, zatím nejčistší, co jsme viděli. Přesně taková jako má Janek rád. Skvělá na šnorchlování.

Družíme se s Kanaďany – jmenují se Derek a Dominique. Děti společně koukají na film. Je to moc příjemný večer. Jen tedy musím dodat, že přes den je hrozné vedro (asi 35°C), večer se ochladí, ale hned jak se ochladí vylezou odněkud kousavé mušky a člověk se musí celý obléct, aby mu nesežraly ruce a nohy. Později v noci už to není tak zlé.