Koupání v bazénu a velké prádlo

Út 17.5. Campestre Maranatha, před La Paz  (Baja California, Mexiko) – Playa Tecolote, severně od La Paz  (Baja California, Mexiko)

Celé dopoledne trávíme v kempu. Je tam prádelna se třemi pračkami, dvěma sušičkami a hlavně se šňůrami na prádlo. Nedokážu tomu odolat a peru čtyři pračky prádla (platí se recepci, za jeden cyklus 35 pesos). Vyperu všechno povlečení, prostěradla, ručníky a dva potahy z pohovky, které už po očistě přímo volaly. Vyprané prádlo poprvé na naší cestě věším na šňůry. Sušička by to neusušila rychleji než mexické slunce a vítr z pouště.

Sušení prádla na šňůrách mi připomnělo náš dvorek ve vnitrobloku. Jen místo palem jsme tam měli třešeň.

Vsuvka: potahovou látku jsme vybírali u čalouníka, který nám doporučil dodavatele, od kterého látky obvykle kupuje. Vybírali jsme nějakou pratelnou a odolnou vůči špíně. Chtěla jsem nějakou neutrální barvu, melírovanou. Potahy jednotlivých matrací jsou opatřeny zipy a dají se stáhnout, vyprat a zase natáhnout. Jsme na cestě přes tři měsíce a ty dvě matrace zkraje, co se na nich nejvíc sedí, už byly opravdu hodně špinavé.

Janek vyplňuje daňové přiznání u bazénu a přitom hlídá dovádějící děti.

Celé dopoledne makáme jako fretky, využíváme komfortu kempu, abychom dohnali nějaké resty. Po obědě odjíždíme do La Paz, kam se chceme rychle podívat a pak přejet na pláž, kde se (opět) sejdeme s Kanaďany.

Varan či co to bylo na stromě hned vedle našeho auta,

Tady je v celé své kráse.

Nabírání vody. Dráty byly proklatě nízko a tak je pán vodař nadzdvihával koštětem.

La Paz nás příjemně překvapí. Není nijak velké ani historické, ale má své kouzlo. Je upravené, barevné se spoustou zeleně. Zastavujeme na hlavním náměstí, chtěli bychom koupit nějakou pořádnou mapu Mexika, ale žádnou se nám v papírnictví-knihkupectví nedaří najít. Zato nakoupíme spoustu černých propisek, protože černé propisko-fixy jsou častým předmětem sporů mezi dětmi.

Hlavní náměstí v La Paz.

Nábřeží v La Paz.

Na poště koupíme známky a nalepíme je na pohledy, které jsme psali ještě v USA, ale nezvládli jsme je hodit. Pohledy házíme do schránky chvíli poté. Jsme zvědaví, kdy dorazí. Těm posílaným z Ameriky to někdy trvalo i měsíc.

Platíčko mexických známek.

Stavujeme se na zmrzlinu i kafe v milém podniku. Nikdo kromě nás tam není, odpočíváme od lapazského vedra.

Podnik se zmrzlinou.

Modrá tabule popsaná barevnými křídami. To by u nás v česku asi neprošlo.

Pláž Tecalote, kde máme v plánu spát, je kousek severně od města. Chvíli nám trvá než tam dojedeme. Kanadský autobus je díky své velikosti a žluté barvě vidět už z dálky. Zastavujeme u nich.

Zpátky na pláži. Akorát na koupání při západu slunce.

Kuba si ometá nohy od písku.

Ještě se koupeme. Večer se zvedne velmi silný vítr a fouká celou noc.