Úklid a sedm koťat

So 17.12. La Chacra Holandesa, Atlátida, 39 m.n.m. (Uruguay)

V noci někdo do kempu donesl sedm (SEDM) malých hubených koťat. Děti si z počátku myslí, že jsou jen tři a pojmenují je Simba, Pardál a Puma, ale nakonec se ukáže, že jich je sedm. Tři jsou čistě bílá, dvě rezavě bílá, jedno šedé a jedno rezavě-šedo-bílé. Všechna stejně hubená a roztomilá. Majitelé kempu jsou na to zvyklý, není to poprvé, co jim někdo před dveře položil koťata či štěňata. Hned dopoledne rozhodili facebookové sítě a odpoledne to vypadá, že čtyři ze sedmi koťátek budou mít nové majitele ještě tento víkend.

Naše děti jsou (na rozdíl od Janka) z koťat nadšené. Nosí je, hrají si s nimi, krmí je a různě ňuchňají. Kuba si ze všech zvířat na farmě nejraději hraje s osmiměsíční fenkou Mayou. Mají tu i krávu, několik koní a obři prase. K tomu čtyři kočky a tři psy. Kvočny s kuřaty.

My dospělí za vydatné pomoci dětí pracujeme. (Někdy je největší pomocí od dětí to, že se samy nějak rozumně (tj. bez elektroniky) zabaví.) Máme před sebou tři dny v kempu. Dnes uklízíme, umýváme a pereme. Já k tomu ještě vařím, jak jinak. Ale jsem vděčná, protože po dlouhé době máme maso, které všem chutná.

Joli si připravila seznam filmů, které chce stáhnout.

Děti baví práce s vodou a tak umývají bedýnky, koberečky, vyprošťovací pásy apod.

Pračka Bosh, umístěná přímo v domě majitelů kempu, mi připomíná moji domácí, jen má maličko modernější ovládání. Během dne ji použiji pětkrát a něco vyperu i ručně. Vždycky jsem radši, když peru prádlo sama (myšleno v pračce), než když ho dáváme do prádelny, kde ho někde vyperu, usuší a složí. Mám s tím víc práce, ale je to taková psychicky nenáročná práce a voňavým výsledkem. Při dnešním počasí – slunečno a větrno - schne prádlo úplně samo. Stačí ho posbírat, uklidit zpět do skříní, povléct na peřiny. Celé auto pak hezky voní, ložní prádlo jsme neprali už tak dlouho, že je ta změna doslova cítit.

Komínek tuňákových konzerv.

Týna třídí věci z košíčků, které byly na záchodové skříňce.

Kuba háže šipky.

Holky třídí psací a tvořící potřeby.

Kuba se houpe v síti a u toho si čte.

K obědu máme těstoviny se skleněnou omáčkou a k večeři kuře á la kachna. Kuře je docela dobré, ale Janek vzpomíná na to, jak ho peče moje babička, na to zelí ochucené šťávou vypečenou z kuřete.

Dnes jsme zvládli umýt a vyprat spoustu věcí. Zítra budeme pokračovat.