Joshua Tree - Panorama Loop

Pá 29.4. Black Rock Canyon Campground, Joshua Tree NP (Kalifornie) – parkoviště těsně před White Water Natural Reserve (Kalifornie)

Ráno v kempu mezi Joshua Tree.

Klasika. Týna běhá. Pak vše balíme, přejíždíme z místa č. 61 v kempu na parkoviště, které je hned naproti. Nahodíme si batohy na záda a vyrážíme na výlet nazvaný Panorama Loop. Měří 11 km, což je na nás docela dost.

Kuba odpovídá na komentáře na blogu.

Batohy na delší výlety nosíme tři. V jednom mám už stabilně uložené větrovky pro všechny členy rodiny, k tomu dvě lahve s vodou. V dalším batohu je výletová lékárnička, toaletní papír, baterka a pak jídlo na cestu. V posledním batohu je zase jídlo a voda. Všude tady upozorňují, že v poušti by měl člověk pít čtyři litry vody denně. My sebou neseme litr vody na osobu, plus jednu láhev navíc. Není to moc, ale i tak se to pronese. Výlet by měl trvat 3,5 - 4,5 hodiny, vychází nám to přes oběd, tak táhneme i slušné množství jídla. Cestou bohužel nejsou žádné hospody ☹, kde bychom se mohli občerstvit.

Z fotky to není poznat, ale chůze do mírného kopce tím jemným pískem byla opravdu náročná.

Stoupáme kaňonem.

Začátek trasy je nezvykle náročný a nudný k tomu – šlapeme nepříliš zajímavou pouštní krajinou, téměř neznatelně do kopce, problém je v tom, že cesta je tvořena měkkým pískem, do kterého se lehce boříme. Jen lehce, ale dost na to, aby to to bylo namáhavé. Navíc je horko, slunce praží. Do zad nám fouká slabý vítr, který příjemně chladí (naštěstí nefouká proti nám, to bych to asi vzdala).

Rozcestí, kde začínala Panorama Loop.

Všichni ale statečně šlapeme, až dojdeme do místa, kde cesta vede kaňonem vyschlého potoka. Nijak zvlášť hlubokým, ale o to víc meandrujícím. Rostou tam stromy a je tam trochu menší vedro. Týna žene, ale Kuba vyžaduje čas od času odpočinek ve stínu. Odpočíváme tedy.

Stoupáme prudce do kopce.

Pak dojdeme k místu, kde začíná ona panoramatická smyčka. Dáváme Kubovi mobil s mapou, aby viděl, kolik toho ještě musí ujít. V jednu chvíli mu slibujeme, že stačí ujít už jen kilometr a tam si dáme oběd. V tu chvíli cesta přestává vést kaňonem, začíná serpentýnami stoupat nahoru do kopce. Statečně postupujeme, až právě po onom jednom kilometru vystoupáme na nejvyšší místo celého výletu. Je odtud krásný panoramatický rozhled na všechny světové strany. Obědváme, odpočíváme a vyplňujeme sešitky pro mladé rangery.

Kuba a miminka Joshu Tree.

Plody Joshua Tree.

Druhá část cesty ubíhá snadno a rychle. Postupně klesáme, až doklesáme do kempu k zaparkovanému autu.

Už zase cvičím. Je třeba využít každé chvíle, protože pak přijdou dny na cvičení není místo, čas nebo síly.

Děti si jsou k rangerovi vyzvednout odznáčky. Poté využíváme toho, že je tak teplo a sprchujeme se. Pak už jen každý po svém odpočíváme.

K večeři byly grilované ryby.

Než odjedeme, vypouštíme ještě „šedou“ vodu a nabíráme vodu pitnou.

Hodina výtvarné výchovy.

Směřujeme na San Diego, ale protože je už je docela pozdě, jedeme jen necelou hodinu než se utáboříme na maličkém parkovišti v krásném zeleném údolí. K večeři grilujeme ryby a chleba na topinky. Když se setmí, Joli a Kuba ještě chvíli běhají venku, dokonce zaslechnout kojotí vytí.

Místa na spaní se nám podařilo vybrat fakt krásné.

Vařím už předem oběd na následující den. Zase podle jedné ze zakoupených kuchařek.