Banánový chlebíček

Recepty na banánový chlebíček se internet jenom hemží, nejspíš proto, že každému se několikrát ročně stane, že mu doma přezrají banány. Nám se doma až tak často nestávalo, ale tady ve Střední Americe, kde přejíždíme z jedné banánové republiky do druhé, se to stane velmi často. Zvlášť, když jsou banány tím nejlevnějším ovocem a člověk jich snadno nakoupí víc než dokáže sníst nebo jich dokonce dvacet dostane.

Příběh

Když jsem ještě během našeho cestování po národních parcích USA hledala ten správný návod, vytipovala jsem si celkem tři recepty. Jako první jsme vyzkoušela ten od Florentýny z Kuchařky pro dceru. Vyšel na jedničku - nám s mužem velmi chutnal, jen Kuba měl problém s tím, že chlebíček chutná moc banánově.

Náš první banánový chlebíček jsem upekla ještě v USA, což se snadno pozná podle výborného džusu z floridských pomerančů.

Postupu od Florentýny se od té doby držím, jen jsem recept přepočítala z velmi přesných gramů a mililitrů na nepřesné hrníčky, lžíce a lžičky. Vzhledem k malé velikosti naší cestovní trouby Omnia, jsem všechno množství vydělila dvěma. Takhle se nemusím bát, že těsta bude na malou formu moc a že přeteče.

Na rozmašírování přezrálých banánů je dobro si pozvat dětské pomocníky. nejlépe to jde vidličkou a na talíři.

Pravidla úspěchu

Chlebíček jsem pekla už několikrát. Nepovedl se jen jednou a to, když jsem do něj dala banány nesprávného druhu (to se vám v Česku nestane), které navíc nebyly dostatečně zralé.

Aby vám tato vláčná buchta vyšla, tak jak má, je dobré si pohlídat dvě věci:

1.     aby byly banány opravdu hodně zralé

2.     aby suroviny (máslo, vejce, mléko) měly pokojovou teplotu

Toho dosáhneme tak, že hodinu dvě předem předtím, než začneme péct, vytáhnoume máslo, vejce a mléko z ledničky. Já si máslo a vejce většinou připravím už večer, abych z nich hned ráno po snídani mohla umíchat těsto a nemusela pečení odkládat na později.

Nepovedený pokus s nezralými banány.

Dvojitá dávka v mojí socialistické pečence z druhé ruky.

Banánový chlebíček

Velikost tak akorát do Omnia oven originální velikosti

2 přezrálé banány

2 vejce

¼ hrnku mléka

šťáva z půlky citronu nebo limetky

¼ hrnku třtinového cukru

60 g másla

1 hrnek hladké mouky

1 špetka soli

½ lžičky prášku do pečiva

½ lžičky jedlé sody

 Tip: chlebíček lze vylepšit přidáním 2 i více lžic sekané čokolády nebo čokoládových peciček do již umíchaného těsta

Postup:

1.     na talíři rozmačkáme banány, přidáme mléko, vejce a citronovou/limetkovou šťávu

a smícháme do nevábně vypadající hmoty

2.     v misce smícháme suché suroviny – mouku, sůl a obě kypřidla

3.     v míse ušleháme povolené máslo s cukrem, až je směs lehce nakypřená a zesvětlá

4.     všechny tři směsi opatrně smícháme ve velké míse, dáme pozor, abychom těsto nepřepracovali tj, jakmile jsou suroviny promíchány, necháme toho.

5.     do máslem vymazané a moukou vysypané formy nalijeme těsto (silikonovou formu není potřeba nijak připravovat)

6.     pečeme na střední plamen asi půl hodiny, testujeme špejlí

TISK RECEPTU

Dobrou chuť.