Přípravy na Carretera Austral

Čt 10.11 jezero Llanquihue, Puerto Octay, 93 m.n.m. (Chile) - Glamping Maňihueico, 31 m.n.m. (Chile

Noc jsme strávili na polňačce vedoucí k jezeru. Domy místních jsou jen kousek od nás, takže se ráno necítíme úplně konforttně a raději hned po snídani odjíždíme k Puerto Montt.

V Puertu nakoupíme ve velkém supermarketu. Nakupujeme jídlo na týden dopředu, protože se chystáme na týden cestování v odlehlých oblastech. Už dlouho jsme neměli takhle plný vozík. Zatímco my holky nakupujeme, tak kluci vyřídí dobrání vody, plynu a nafty. Tohle rozdělení se je moc fajn, stihneme víc věcí za kratší dobu. Zároveň kluci hlídají auto před vykradením na parkovišti tím, že v něm jezdí, místo, aby v něm musel pořád někdo sedět.

Dobírání plynu.

Dobírání vody.

Dobírání potravin.

Po nákupech a rychlém obědě vyjedeme za město a poprvé najedeme na slavnou „carretera austral“, silnici č. 7, která vede podél pobřeží až na jih Chile. Krajina i počasí nám připomínají Norsko a Nový Zéland. Silnice je v této části asfaltová a je ve velmi dobrém stavu.

Carretera Austral (Ruta 7, CH-7) je cesta v jižní části Chile procházející Patagonií. Její začátek se nachází ve městě Puerto Montt, kde navazuje na chilskou Panamericanu, a po 1247 kilometrech končí ve Villa O'Higgins. Některé její části jsou zpevněné, avšak velká část má stále štěrkový povrch. Práce na výstavbě silnice byla zahájena v roce 1976 za vlády Augusta Pinocheta. Silnice byla otevřena v roce 1988, roku 1996 se její konec nacházel v Puerto Yungay, přičemž do Villa O'Higgins byla dovedena až roku 2000.

Stejně jako v Norsku je tak složitý terén, že někde nebylo možné postavit další most nebo vést silnici po pevnině a tak místa spojuje krátký trajekt. Tenhle náš první trajekt jezdí denně zhruba každou půl hodinu a stojí asi 600 Kč. My se jím necháme na druhou stranu úzkého zálivu.

Joli vybereme kemp kousíček od přístaviště trajektu, protože už hrozně touží po horkých sprchách a hlavně po wifi. V Overlandu je obojí zmíněné, ale ve skutečnosti tam wifi vůbec nemají a horké sprchy tečou jen chvíli, ale tečou. Ale když už tam jsme, tak už tam zůstaneme.