Zase kousek na sever

St 22.3. RAC Cervantes Holiday Park, Cervantes, 2 m.n.n. (Western Australia, Austrálie) - parkoviště u majáku, Geraldton, 2 m.n.m. (Western Australia, Austrálie)

Všechny tři pastičky jsou ráno prázdné. Myš zvládla z jedné vyžrat návnadu, ale nechytila se. Snad zítra. Do desíti si ještě užíváme kempu – děti se ještě jednou koupou, já cvičím a sprchuju se horkou vodou.

Když vyjedeme z kempu zastavíme se ještě nakouknout do zátoky, kde se nacházejí stromatolity - jedny z prvních forem života na zemi. Kameny vytvořené kyanobakteriemi, které před miliardami let vytvořili kyslík, který teď dácháme.

Když se dostaneme do nejbližšího města Jurien Bay, dohodneme se, že jen rychle v místním supermarketu IGA nakoupíme něco k obědu a větší nákup odložíme na večer. Na základě předchozích zkušeností jsme předpokládali, že IGA bude malá a bude mít omezenou nabídku čerstvých potravin, ale ukáže se, že tato prodejna je moderní, se slušnou nabídkou ovoce a zelenin a čerstvého pečiva (mají různé kishe apod.). To jsme nečekali. Nakoupíme toho trochu víc než jsme plánovali (hlavně hladový Janek neodolá :-).

Už ani nevím, co jsem tam dělala, ale je to názorná ukázka toho, kolik prostoru máme v kuchyni - velmi málo.

Co se týká nakupování ve supermarketech v Austrálii, tak tu mají tři hlavní sítě – Coles, Woolworth a IGA. Coles a Wollworth jsou si svým charakterem podobné – velké prodejní plochy, velký výběr potravin, drogerie i potřeb do domácnosti. Z našeho pohledu v nich není žádný zásadní rozdíl a v obou sítím se nám nakupuje dobře. V městečkách, která nejsou úplně malá, bývá většinou jeden velký supermarket, buďto Coles nebo Woolworth. Ve větších městech mívají provozovny obě sítě – často kousek od sebe. Není to tak, že jeden by byl na severní straně města a druhý na jižní. Oba jsou v centru, klidně přes ulici (třeba v Bathurstu). V obou těchto sítím je vždy několik samoobslužných pokladen a několik pokladen obsluhovaných pokladní.

Supermarketu IGA bývají ve vesnicích. Často to na mne působí jako by se klasický venkovský obchod do sítě zapojil až dlouhou dobu po svém vzniku, takže si stále zachovává svůj osobitý charakter. Provozovny IGA jsou obecně dražší (ovoce i zelenina stojí i dvakrát tolik, co v Coles), méně zásobené čerstvým zbožím (což je dáno odlehlostí místa), naopak prodávají širší nabídku zboží než by člověk na takovém místě očekával (papírenské zboží, nářadí, domácí potřeby, potřeby pro mazlíčky, …).

Když máme nakoupeno, popojedeme jen asi půl hodiny a dostaneme hlad. Klasika. Najíme se a pak už dojedeme rovnou do města Geraldton. Zajedeme se podívat na parkoviště pod majákem, kde je možné zadarmo strávit noc. Je to tam hezké, ale není tam moc, co dělat. Holkám za chvíli začínají on-line hodiny, tak musíme být na signálu. Přejdeme na parkoviště před nákupním centrem, kde vyřídíme větší nákup, objednáme kluky na stříhání, nakoupíme v lékárně, zatímco holky v autě sledují on-line školu.

Později odpoledne přejedeme zpět na parkoviště pod majákem. Podobných aut jako to naše je tam několik, jsou tam i kombíky, kde spí mladé páry, pick-upy s muži v letech. Jen my jsme jediná rodina.

Tohle parkoviště je místní radnicí přímo vyhrazené pro non-self-contained vozidla, což znamená, že tam mohou strávit noc auta, která nejsou vybavená odpadními nádržemi a nemají vlastní toaletu. Obvykle to bývá naopak – města mívají parkoviště vyhrazená jen a pouze pro „self-contained“ vozidla, i některé kempy na farmách jsou určené jen pro tyto typy obytných aut. Taková místa většinou nenabízejí toalety či dokonce sprchy. To tady pod majákem je obojí – splachovací záchody i studené sprchy.

Když je venku tma, postavíme Týně stan na trávě před autem kousek od znaku s přeškrtnutým stanem. Pak sedíme v autě, pracujeme a odpočíváme. V jednu chvíli někdo zaklepe na dveře, Janek otevře a oba vidíme mladého policistu. Trochu se lekneme, že nám chce dát pokuty za ten stan, ale on se jen ptá, jestli jsme nevysílali GPSkou žádost o pomoc. Nějakou žádost obdrželi a teď hledají od koho přišla. Ukazujeme naši GPS, ze které žádná zpráva neodešla a policista se rozloučí a vydá se obcházet další auta.