Prádlo, tacos a kaktusy

Pá 6.5. kousek před El Rosario (Baja California, Mexiko) – restaurace Terramar, na křižovatce silnic (Baja California, Mexiko)

Další den na cestách v Mexiku. Ráno probíhá jako každé jiné.Jen ještě nějakou dobu tráví děti a Janek tím, že sbírají na pláži a v okolí kempu odpadky. Pak si Kuba ještě naposledy po zadku sjede ten kopec z jílu, ušpiní si úplně poslední čisté kraťasy a můžeme odjet do El Rossaria vyřídit vše potřebné.

Joli uklízela pláž.

Sesbíraný odpad. V Mexiku je kolem silnic tolik odpadků, že bychom mohli sbírat celý život. Tady kolem kempu jsme ho sesbírali jako poděkování za pěkné a bezpečné místo.

Nebojte, Kuba na střeše auta neseděl za jízdy., Jen si přál mít fotku s mořem v pozadí.

Dorazíme před prádelnu, která má stále zavřeno. Mexičan, který má stánek před vedlejším domem, říká, že prádelna přece otevírá v deset, vždyť je to tam i napsáno. Koukáme na otvírací dobu, kde je napsáno, že prádelna otvírá v devět. Ale co už, hlavně, že budeme mít kde vyprat.

Vyrážíme na nákup do supermarketu.

Ovoce a zelenina v supermarketu.

Od snídaně už uběhla nějak chvilka a tak s Jankem vyzkoušíme svoje první tacos. Objedváme si každý dva kousky. Mexičan dá na železný plát nahřát osm placiček, pak nakládá vždy dvě na sebe. Na placičky dá z velkého hrnce trochu seškrábaného hovězího masa. Pak nám placičky přehnuté napůl podává na plastových talířích zabalených do mikrotenových sáčků, na kterých je ještě papír. Vypadá to trochu divně. Maso si dochutíme jemně nakrájenou cibulkou, zelenou natí a taky trochu červenou chili omáčkou. Ochutnáme. Šťáva z masa nám teče po prstech, ale je to výborné. Maso je ochucené trochu jako hovězí guláš. Mňam. Jsem ráda, že jsme si dali každý dva kousky. Jeden by byl málo.

U stánku s tacos.

Mexická ulice.

Pak se rozdělíme. Kluci jsou zařídit něco k telefonům. My holky jdeme do místního supermarketu nakoupit. Supermarket je docela velký, normálně zásobený, mají vš, co potřebujeme – čerstvé ovoce a zeleninu, mléko, maso na váhu (zvládnu si objednat kuřecí prsíčka španělsky – slovíčko pro kuře si pamatuju, prsíčka ukážu :-),  maličké plechovky coca-coly. Nákup máme za chvíli vyřízený, stejně jako u nás v Bille na Břevnově.

Joli si čte před autem.

Když se vrátíme, je už prádelna otevřená. Dáváme paní naše tři pytle špinavého prádla s tím, že za dvě hodiny si můžeme přijít pro prádlo čisté. Část těch dvou hodin strávíme školou a telefonováním dědečkům. Janek si ještě skočí do supermarketu pro pivo a pak už jdeme na oběd.

Joli a Kuba telefonují s dědečkem.

Na oběd jdeme do restaurace Mamá Espinosa . Dáváme si raději jen tři jídla, děti nejsou novým chutím úplně nakloněné. Janek má výbornou polévku z ryb a mořských plodů. I já si moc pochutnám – ze všeho nejlepší je smažená paprika.

Krabí klepítko v polévce.

Prádelna.

Po obědě má ještě Kuba domluvené stříhání u kadeřnice hned vedle prádelny, protože s tím mým střihem podle hrnce nebyl moc spokojený. Pak už jen vyzvedneme vyprané a složené prádlo (stálo to 350 peso) a konečně opouštíme město.

Kuba u mexické kadeřnice.

Míříme do Bahía de Los Angeles (BLA Andělské zátoky), ke které se jede pouští. Cesta ubíhá pomalu. Venku je pořádné vedro.

Prodej benzínu za kanystrů.

Na odpolední kávu vybírám v iOverlanderu místo, kousek od silnice, uprostřed kaktusového ráje. Trochu se protáhneme a pak pokračujeme dál.

Na noc zastavujeme ještě za světla na křižovatce, kde z hlavní dálnice odbočuje silnice k BLA. V aplikaci doporučují jednu restauraci s velmi milými majiteli. Parkujeme tedy za restaurací, kam jdeme na pití a rybí tacos. Mňam.

Na noc parkujeme za restaurací. Není to tam útulné, ale to bezpečné.

Využíváme wi-fi a všichni čučíme do mobilů.

Výborné rybí tacos - bílá ryba smažená v těstíčku a hromada zeleniny.

Na noc se krásně ochladí, jak už je v poušti zvykem.