Yosemity - kurz akvarelu a odjezd

Út 19.4. Upper Pines Campground No. 027, Yosemite NP, (Kalifornie) - Vista point, Hwy 120, kousek od Jamestown, (Kalifornie)

Ráno klasika i s běháním. Týna a já vyrážíme na kurz akvarelu do Happy Isles, ostatní zůstávají v autě a uklízejí. Kurzu se účastní jenom Týna, já jsme tam jen jako doprovod. Dnes se pokazilo počasí, je zataženo, vypadá to, že bude pršet.

Kurz vede výtvarnice z Kalifornie. Začíná hodinovým úvodem o barvách a pak už všichni nafasujeme skládací stoličky vyrážíme ven do přírody. Zatímco já píšu na počítači zápisky z posledních dní, Týna nejdřív kreslí a pak maluje. Asi po hodině začne pršet, tak se utíkáme schovat dovnitř.

S kávou v ruce vyrážíme k centru Happy Isles.

Maličký obchůdek s výtvarnými potřebami.

Malování venku. Asi hodinku než nás vyžene zima a déšť.

Týna maluje ve studiu, já sedím u stolu v obchůdku s výtvarnými potřebami a pokračuji v zápiscích. Do obchůdku chodí rodiny s dětmi, aby se schovaly před deštěm nebo si na chvilku odpočinuly od chození po parku. Dorazí i jedna rodinka se čtyřmi holčičkami, z nich nejstarší chodí do čtvrté třídy. Tvářím se, že tam nejsem, nic neříkám, jen buším do klávesnice a poslouchám, co si lidé povídají.

Nejzajímavější je, když dorazí rangerka a s Kristen, která vede obchod, si povídají o včerejším zážitku. Pokud vše chápu dobře, tak do obchůdku přišla vyděšená turista, která se oddělila od své skupiny a na malém mostku nedaleko obchůdku potkala medvěda. “Běžel” prý proti ní, ona se vylekala a hodila mu svůj batoh a utekla. Správně se má medvěd zastrašovat, aby utekl on. Jenže paní turistka byla nedávno někde na severu, kde jsou i medvědi grizzly. Místního medvěda černého (bariala) si spletla s nebezpečnějším grizzlym a zachovala se podle rad ze severu. Kristen a rangerka to hodně dlouho řeší.

Zbytek rodiny nás přijde po skončení kurzu vyzvednout.

Hotové výtvory.

Po skončení kurzu pro nás přijde janek s dětmi. Koupíme holkám nějaké bloky s papíry, fixy, štětce a tužky (ty jsou vyrobené v česku), Kubíkovi kupujeme omalovánky. Venku pořád prší. Míříme k autu, připravíme si oběd a pak si jen jdeme vyzvednout rangerské odznáčky a opouštíme pomalu Yosemity.

Další vodopády. Je jich tu tolik.

Naše auto a El Capitan.

Loučíme se s údolím tohle fotkou.

Tyhle kopce v podhůří mám nejradši. Jsou tak zelené, že ne to úplně hřeje na duši.

Budeme spát s výhledem na tohle jerezo/přehradu.

Večer, zrovna když zapadá slunce, zastavujeme na místě, kde je konečně signál a taky výhled na jezero. Večeříme první chleba, který se mi opravdu povedl.

Hurá, tenhle chleba se konečně povedl. Nechutnal kysele, byl nakynutý a připomínal chutí českou klasiku.