Průjezd San Franciskem

St 20.4. Vista point, Hwy 120, kousek od Jamestown, (Kalifornie) – Golden Gate Bridge Vista Point, San Francisco (Kalifornie)

Ráno vstáváme brzy. Klasika. Týna běhá. Je nádherné ráno.

Ranní výhled na jezero. Janek má rád místa s výhledem a tak mne chválí, že se mi je daří nalézat. Většinou se mi to opravdu daří, ale třeba zrovna dnes spíme u hřbitovní zdi.

Přejíždíme do nejbližšího města, kde je prádelna. Parkujeme na parkovišti obklopeném obchody apod. Hned dávám prát prádlo, Janek objednává pizzu v pizzérii, abychom nemuseli vařit oběd. Nakupujeme v místním trochu zvláštním supermarketu, kde levně prodávají zboží, které je jinak docela drahé. Kromě jiného kupuji tekuté mýdlo na nádobí. Chtěla jsem ho koupit v REI, kde by stálo dvakrát tolik. Také s dětmi vyrazím do Thrift Store (Dobročinného obchůdku). Každý si něco kupujeme – Kuba triko, Joli Mikinu, Týna triko a krátké legíny, já odměřovací sadu lžiček. Nakupovaní nám udělá všem radost. Také je radost mít zase vypráno, tolik radosti na jednom parkovišti.

Vidíte ty kameny dole uprostřed? Takhle v téhle oblasti trčely ze zelené trávy úplně všude. Strašně zvláštní. Trochu mi to připomnělo kyjovky na dně Jaderského moře.

Naše cesta vede do San Franciska. Los Angeles jsme se rozhodli na naší cestě světem vynechat,.

Pokračujeme dál na San Francisco. Někde před ním se ještě stavujeme v REI. Joli potřebuje nové legíny, všechny (čili oboje dvoje), které si dovezla má roztrhané. Kupujeme tedy jedny sportovní cihlově červené. K tomu nějaké drobnosti – pro Kubu vložku do lahve, kterou si už dlouho přeje. Janek uloví náhradní plyn do zapalovačů.

Pak už jedeme rovnou na místo, které jsem vybrala na noc. Místo s výhledem na slavný most Golden Gate. Problém je v tom, že musíme projet celým městem. Řídit v městském provozu obytňák není jen tak. Jsem nervózní i jako spolujezdec. Nejdřív přejedeme jiný dlouhý a krásný most, který nás vyhodí rovnou mezi mrakodrapy. Poté pokračujeme do vnějších čtvrtí, kde vidíme ty slavné prudké uličky. Naštěstí jimi nemusíme projíždět, jsou fakt dost prudké.

Most nazvaný po místech, která spojuje: San Francisco - Oakland Bay Bridge.

Mrakodrapy. naposledy jsme nějaké viděly v první půlce března v Texasu. To už je pěkně dávno.

Vidíte tu věžičku vpravo? Tak u ní strávíme následující dva dny docela dost času. V té budově pod ní je totiž spousta menších obchůdků s jídlem a restaurací.

San Francisko se nám všem dost líbí. Je barevné, zelené, čisté, domečky jsou dvoupatrové, na ulicích jsou obchody. Má takový evropský charakter. Jezdí tam tramvaje a trolejbusy v resto stylu.

Mezi mrakodrapy.

Bohužel je všude spousta bezdomovců – mají stany na ulicích, na zastávkách tramvají.

Pak už míříme na Golden Gate. Máme s Kubou trochu spory o to, jak mám průjezd natáčet. Jestli jako časosběr nebo klasicky. Nakonec ho natáčím hrozně zmateně, protože video několikrát přeruším.

Přejezd přes Golden Gate.

Naše místečko na parkovišti s výhledem na slavný most.

Každopádně na parkoviště s výhledem na most přijíždíme ještě za světla. Hrozně fouká a začíná pršet. Vjezd na parkoviště hlídá policejní auto, zastavujeme na místě s výhledem. Je tam docela dost aut, všichni se fotí s mostem v pozadí. Kromě nás jsou tam ještě dvě obytná auta – jeden transit se starším manželským párek a pak nádherný žlutý hippie wagen z Kostariky. Nakonec přeparkujeme auta na místo s ještě lepším výhledem, pod kola dokonce dáme klíny, takže Janek může být hrdý na to, že stojíme nejvodorovněji za všech.

Prší a strašně fouká a je zima.

Večerní kafe. venku proběhla jen fotka, pili jsme v autě - v teple a suchu.

Večeříme. Janek pořád odbíhá něco fotit. Dáváme děti spát. Všichni spíme v budce.