Trhy v Chichicastenangu

Čt 14.7. kemp Parque RV, camping y Ecológico Casa Tzocomá, Chichicastenang, 2049 m.n.m. (Guatemala)

O těchto trzích nám řekl Kanaďan Derek, ještě když jsme jezdili po Baja Kalifornia. Před lety tam nakoupil hromadu houpacích sítí, které poté výhodně prodal v Kanadě. Joli se v tom nějak shlédla, ani ne tak v tom obchodním úspěchu, jako v těch houpacích sítích. Jedno takové houpací křesílko by si totiž moc ráda pořídila do svého budoucího pokojíčku v Brně, kam se z cest vrátíme. Kanaďany jsme potkali před dvěma měsíci a od té doby Joli o trzích mluvila skoro denně.

Náš domov v kempu.

Cestou n atrh.

Už jsme na začátku trhu.

Na trhu už byla hlava na hlavě,

Nejdřív jsme si alespoň část trhu prošli, abychom věděli jaká je nabídka.

Dnes ráno jsme se vzbudili a kolem auta bylo nasypané zelené jehličí jako takový koberec, abychom nechodili bahnem, když celou noc pršelo. Je to takovou sympatická pozornost od provozovatelé kempu. Po snídani vyrážíme do městečka na trhy. Postupně uspokojujeme potřeby všech dětí a i nás dospělých. Koupíme toho hrozně moc, ale zase ne až moc. Joli si koupí tradiční guatemalskou halenku a pásek. Moc jí to sluší a když v ní potom odpoledne chodí po trhu všichni místní, kteří si toho všimnou jí ukazují palec nahoru.

Joli pózujeme ve stánku, kde si koupila halenku,

Týna a její kabátek.

Joli si zkouší svoji guatemalskou halenku a pásek. Střih je velikostně dost universální, vejdeme se do něj všechny tři.

Patchworkové přehozy v boho stylu. Neuvěřitelné kombinace barev a vzorů na látkách,

Gutemalské dřevěné betlémy. Jednomu jsme neodolali a pořídili si ho.

Masky barevné i nebarevné. Ty jsme koupili rovnou čtyři.

Týně se zalíbí kabátek s barevnou výšivkou na předním díle. Janek si koupí dva pásky. Já tradiční pruhovanou látku, kterou místní ženy nosí omotanou kolem boků jako sukni. Chci si z ní ušít šaty. Neodoláme dřevěným maskám – každé z dětí si koupí jednu do pokojíčku a jednu koupíme jako dárek. Vybereme dva stejné potahy na polštáře do auta a později i domů.

Mayské rituály před katolickým kostelem …Sichr je sichr.

Halenky čekající na výšivku.

Guatemalské látky na sukně. Tu horní jsem si koupila.

K obědu máme grilované kuře a plátek masa s nudlemi. Kuře je chutně okořeněné. Po obědě se vracíme k autu, odpočíváme, pijeme kávu a sbíráme síly na druhé kolo nákupů. To nejdůležitější už máme koupené a tak jsme příjemně naladění a nejsme zbytečně nervózní ani netrpěliví.

Motorky, skútry, mopedy.

Na trzích se smlouvá. Prodejce často nastaví hodně vysokou cenu, kterou je třeba srážte dolů. Nejvíc si v tom libuje Týna, která by někde z prodejců málem sedřela kůži, jak ji smlouvání baví. Musíme ji krotit. Přece jen nás nějakých deset quetzalů nezabije, ale pro prodejce to většinou znamená mnohem víc. Většinou se nám smlouváním podaří dospět k ceně přijatelné pro obě strany, jen jednou se nám stane, že prodejkyně se hrozně dotěrná, nedokážeme se jí zbavit a nakonec nás hrozně odrbe. Je to velmi nepříjemná zkušenost, která vnese stín na následující hodinu, ale pak si dáme kávu v kavárně v západním stylu a je nám hned lépe. Takový malý únik ze chaosu Guatemaly.

V kavárně.

Naše úlovky z trhu,

Později odpoledne se vracíme do kempu. Odpočíváme po náročném dni plném smlouvání, kocháme se zakoupenými věcmi a dáváme bokem, co budeme posílat do Česka.