Oaxaca - kemp

So 11.6 El Rancho RV Park, vedle města Oaxaca 1555 m.n.m. (Oaxaca, Mexiko)

V noci byla příjemně chladno, ale nepršelo. Ráno vstáváme pozdě, jen Týna cvičí ještě před snídaní jógu. Celé dopoledne i část brzkého odpoledne uklízíme auto, pereme prádlo, cvičíme, koupeme se, prostě se dáváme dohromady. Taky hodně telefonujeme do Česka. I takové dny jsou někdy potřeba.

Kemp s bazénem je poklad, doslova.

Praní prádla je kapitola sama pro sebe. Je zde pračka (jedna várka za 50 pesos), o které už předem vím, že neodstřeďuje. Bohužel to ale vypadá, že ani nepere. Všechny skvrny, co si na oblečení, tam zůstanou. Přitom jsem do pračky dala víc než dostatečné množství prášku a voda při praní byla teplá. Ale jsem ráda i za to modré lehce ovoněné prádlo, které musím ručně vyždímat a pověsit na šňůry. Průběžně ho pak chodím „doždímávat“ a před odjezdem na návštěvu seberu vše suché, protože bych nerada, aby nám prádlo zmoklo, kdy budeme pryč. Všechny tyhle operace zaberou dost času, ale nedá se nic dělat.

Kolem čtvrté odjíždíme autem na návštěvu k Magdě Roja, která byla tak hodná přes Instagram nás kontaktovala a pozvala na kávu. Magda je nezávislá slovenská novinářka, která si vzala Mexičana. Spolu mají dvouletého syna, která se narodil na Slovensku, ale před půl rokem se celá rodina přestěhovala do Oaxacy, kde to dobře znají, protože zde již nějako dobu žili. 

My za nimi jedeme nakonec autem. Chtěli bychom Magdě přivézt jako pozornost nějakou kytici, takže mi Janek cestou zastaví u většího zahradnictví. Žádné řezané květiny tam nemají, ale zalíbí se mi hliněné květináče s obličejem. Jeden si rychle koupím.Pak naskočím do auta. Popojedeme pár desítek metrů, znovu vyskakuji, přecházím silnici a ve velkém květinářství, které je zřejmě zaměřené na hřbitovní výzdobu, kupuji kytici vesele zbarvených karafiátů za stovku.

Projíždíme městem, cestou ještě přikoupíme chipsy a nějaké sodovky pro děti a chvilku bloudíme úzkými uličkami čtvrti San Felipe del Agua. Parkujeme na hlavní ulici, která je trochu širší a k Magdě jdeme pěšky. Chvíli nám trvá, než najdeme jejich dům.

Mravenec. K přípravě úžasně chutnající salsy se používá pouze jeho zadeček.

Návštěva je moc příjemná. Loučíme se skoro za tmy, ukazujeme mladé rodince ještě naše auto a Magdin manžel nám názorně předvádí, která část mravenců, kteří se zrovna rojí, se používá na přípravu místní speciality.