Na sever nebo na západ

St 1.3. Discovery Holiday Park Port Augusta, Port Augusta, 15 m.n.m. (South Australia, Austrálie) - Kimba Free camping Area, Kimba, 269 m.n.m. (South Australia, Austrálie)

Ráno je náročné. Je potřeba vyprat a usušit prádlo. Janek opraví rozbité zavírání úložného prostoru, kde máme oblečení, takže manipulace s ním bude jednodušší i bezpečnější. Včera večer jsme kvůli ztracenému souboru neměli čas na rozhodování, jestli zamířit na sever nebo na západ, a tak to rozhodnutí před námi leží celé dopoledne.

Když se podíváte do mapy, všimnete si, že Port Augusta je významná křižovatka mnoha cest. Pro nás jsou relevantní dvě z nich. Jedna vede na sever a dá se z ní odbočit k obřímu monolitu Uluru. Druhá vede na západ, překonává planinu Nullaarbor a míří do Západní Austrálie. Naše rozhodování není snadné, protože jestli jsem se na něco v Austrálii těšila, tak to bylo právě Uluru a jemu podobné útvary kousek vedle, který se říká Katja Tjutas. Jenže nakonec se rozhodneme, že cestu k Uluru tentokrát vynecháme. Znamenalo by to tři dny cesty tam, dva dny v oblasti kolem Uluru, tři dny cesty pouští zpět. Což by nebylo tak zlé, ale po osmi náročných dnech bychom se vrátili zpět do Port Augusta, a stále by před námi byl náročný přejezd planiny Nullarbor. Rozhodujeme se dát přednost většímu klidu před Uluru a myslím, že uděláme dobře.

Po dopoledním zařizování v kempu i ve městě se vydáme do botanické zahrady Australian Arid Lands Botanic Garden. Ze všeho nejdřív se posilníme obědem u piknikového stolu, poté to zajíme dortíkem a zapijeme kávou v kavárně a teprve potom se projdeme botanickou zahradou.

Oběd u piknikového stolu u botanické zahrady za Port Augusta.

Joli a její oblíbený dort Red velvet cake.

Zahrada je zaměřená na rostliny suchým oblastí Austrálie. Expozice je doplněný plechovými sochami australských zvířat a pro inspiraci jsou tu i návrhy zahrad s názornými ukázkami. Přijde mi to zajímavé.

Procházka po botanické zahradě.

Po návštěvě botanické zahrady vyrazíme na západ.

Na noc zastavíme v kempu na kraji zemědělské vesnice Kimba. Kemp je úžasný. Představuje jej rozsáhlá štěrkem vysypaná plocha dělená na více částí. Místo je vybavené horkými sprchami, splachovacími záchody, odpadkovými koši, piknikovým stolem ve stínu stromu a krytým dětským hřiště. Podmínky podobné těm v placeném karavan parku. To vše za dobrovolný příspěvek. Platí se jen sprchy – dvě minuty horké vody za jednu zlatou dolarovou minci.