Městečko York

Ne 9.4. Viveash Reserve, Northam (Western Australia, Austrálie) -  York Traveller Rest Caravan Park, York, 190 m.n.m. (Western Australia, Austrálie)

York v Avon Valey je asi to nejhezčí městečko, které v Austrálii navštívíme. Příjemně to tady žije. Na hlavní třídě jsou historické domy se spoustou obchůdků a restaurací, místní sem přijeli na nákupy i na rodinná setkání, v jedné budově se koná trh starožitností a nechybí zde ani velké dětské hřiště.

Ráno na tábořišti je chladno a zataženo, nic příjemného, když bydlíte v autě, ale během dne se vyčasí, vysvitne sluníčko a hned je lépe na těle i na duši. Naším dnešní cílem je malé městečko York, které doporučovali v průvodci Lonely Planet. Přejedeme tam několik desítek kilometrů. Cesta nás vede přes větší město Northan, které působí průmyslově a prakticky. Velké stavby, montážní haly, pobočky všech možných řetězců. Nic pro turisty, spíš pro praktický život.

Do Yorku už to není daleko. Když tam dojedeme, zaparkujeme na hlavní ulici lemované krásnými domy. Vystoupíme z busíku a vrhneme se do víru tohoto malebného maloměsta – zajdeme na informace, pokocháme se obchůdku s látkami na patchwork, prohlédneme si zboží v OP shopu, prohlédneme si zboží v obchodě se zahradními dekoracemi, hladový Janek si koupí masový koláč v pekařství, posedíme v kavárně spojené s galerií, pijeme kapučíno, jíme sladké pečivo, prohlížíme si zboží a studujeme vystavená výtvarná díla, kluci zajdou do muzea automobilů. K obědu si dáme kebab a sníme ho sedíce na chodníku na prázdných plastových basách od piva.

Ve městečku York je jedna hlavní ulice, na které je všchno důležité.

Třeba obchod s látkami na patchwork.

V muzeu automobilů byli jen kluci.

Pidi karavan.

Motorky.

Na trhu jsem koupila nějaké australské minerály jako dárek.

Kebab k obědu snězený na plastových krabicích od nápojů.

Kubovi to teklo horem dolem.

Kávička na zahrádce před kavárnou. Tak měkoučké skořicové šneky jsem už dlouho neochutnala. Podávali je tu s kouskem másla.

Kavárna s obchůdkem a galerií.

Koupila bych si snad všechno. Třeba tu knížku o ptáčcích i karetní hru k ní.

V galerii byla výstava děl několika umělkyň.

Vzorník barvení látek a přízí přírodními barvivy.

Holky a já máme rády knihkupectví. Tady v Austrálii je občas těžké rozlišit, jestli se jedná o knihkupectví s novými knihami nebo antikvariát.

Nabídka knih v bazaru.

Odpoledne přejdeme na druhý břeh řeky Avon po visutém mostě, který se při poskakování našich dětí nebezpečně kýve. Když si děti užijí hřiště, přejedeme do jednoduchého karavan parku.

Visutá lávka přes řeku Avon, podle které se jmenuje celé zdejší údolí.

Pítko najdete téměř na každém dětském hřišti v Austrálii. Stejně jako zastínění hřiště je jeho důležitou součástí, která brání přehřátí dětského (a rodičovského) organismu ve zdejším horkém podnebí.

Po delší době zase peru, ale sušička ho dostatečně nevysuší a na šňůře taky neschne, protože je chladno a vlhko. Znamená to, že celý následující den budu prádlo dosušovat v autě – předávat z místa na místo, aby co nejlépe doschlo. I přes veškerou snahu si pak budou děti stěžovat, že jejich oblečení divně smrdí.

Večer nastražíme pastičky, protože nechceme vracet busík se šedým pasažérem.