Lážo plážo

Pá 9.12. pláž za Puerto Madryn, 5 m.n.m. (Argentina) – pláž za Las Grutas, 5 m.n.m. (Argentina)

Život je hned příjemnější, když je venku teplo. Není potřeba pořád řešit oblečení a boty, stačí vyběhnout ven v kraťasech, tričku a slunečních brýlích. Na pláži nejsou potřeba ani žádné boty. Kuba takhle ráno vyběhne s lopatou v ruce a skoro celé dopoledne kope. Holky se učí, Janek objednává a rezervuje, já cvičím a peču,

Kuba a duna.

Joli byla značně nespokojená s ubytováním, které jsme rezervovali v Buenos Aires. My jsme z něj také nebyli nadšení, ale mezi samými drahými hotely to byl jediný byt za rozumnou cenu, tak jsme jej zarezervovali. Jenže Joli si přečetla recenze a doslova to oplakala – pomalá wifi, sprcha bez závěsu a spousta dalších drobných problémů. Dnes si s ní Janek sedl a společně ještě jednou prozkoumali booking.com a objevili luxusní obří byt jen o něco málo dražší než ten „s výhradami“. Minule nebyl k dispozici, ale asi se něco změnilo a nyní je na Vánoce volný. Rušíme tedy původní rezervaci (naštěstí to jde zdarma) a rezervujeme si tenhle luxus– s krásným výhledem, vanou, rychlou wifi, obří kuchyní a třemi ložnicemi. Joli je konečně spokojená :-)

Joli ukazuje Kubovi nově zarezervovaný byt.

Janek pak ještě rezervuje lístky na trajekt z Montevidea do Buenos Aires. Trajektem pojdeme už bez auta, které necháme v Montevideu v přístavu.

Po obědě (zase těstoviny s boloňskou omáčkou, která se pěkně uležela), vše sbalíme a odjíždíme.

Oběd.

Procházka na pláži na vytrávení po obědě.

Z dálky to vypadalo jako obří kus dřeva, až z blízka bylo poznat, že se jedná o tělo mrtvé velryby.

Odpoledne zastavíme v přímořském městečku Las Grutas. Je tam jako po vymření, nikde ani noha a auta taky téměř nejezdí. Zastavíme na boční ulici a chystáme večeři. Občas zaslechneme nějaké výkřiky a pak nám to dojde – asi se hraje fotbal. Koukneme na mobil a opravdu Argentina hraje s Nizozemskem, právě se blíží konec druhého poločasu. Proto to ticho přerušované občasnými výkřiky.

Rychle se najíme, pak přeparkujeme na parkoviště nad pláží a jdeme se na ni projít. Moc lidí tam není. Máme nastražené uši a pozorujeme místní, jak se chovají. Je to tak zajímavé. Z restaurace u parkoviště vyjde muž v dresu argentinského fotbalového týmu a rozdýchá konec prodloužení. Předklání se a zhluboka dýchá. Budou se kopat penalty, drama v přímém přenosu. Kráčíme po pláži a slyšíme jásot – Nizozemci neproměnili první šanci. Další jásot, to proměnili Argentinci.

Pak si i my pouštíme rozhlasový komentář a prožíváme to s místními. Když Lautaro Martínez promění svoji penaltu a Argentina tak vyhrává, jásá celá pláž. Všichni, kteří sledovali zápas na mobilech, to teď balí a odcházejí z pláže. I my se pomalu vracíme zpět k autu. Proti nám jde dav lidí, kteří zápas prožívali doma nebo v restauracích a na pláž vyrážejí slavit. Na silnicích je najednou rušno, auta troubí a lidé sedí na korbách pick-upů a radují se. Všude vlají světle modro-bíle pruhované vlajky.

Přejíždíme zase kousek za město. Mezi duny. Necháme děti v autě koukat na film a sami se jdeme projít na dlouhou pláž plnou mušliček.

Dnes byl krásný den.