El Calafaté

Pá 25.11. benzínka YPF, El Calafate, 258 m.n.m. (Argentina) – vedle mostu, (Argentina)

Ráno klasika – on-line škola a snídaně. Pak přejedeme do města El Calafaté k informačnímu centru národního parku Los Glacieres, jenže to otevírá až v deset, tak se ještě chvíli učíme, abychom využili času. Já nakládám maso, abych ho pak až bude časna oběd nebo večeři jen hodila na pánvičku a osmahla. Na cestách je třeba být flexibilní.

Na informacích je pohledný, ale odtažitý argentinský ranger (vlastně mi přijde, že v Argentině jsou zatím nejhezčí muži, co jsme měli příležitost na cestách potkat – mají černé vlasy, ale často světlou pleť, hezké rysy v obličeji, krásné rovné nosy, najdou se tu i nějací opravdu vysocí. Obecně mi přijdou Argentinci a Argentinky jako nejbělejší národ z celé Latinské Ameriky – spousta z nich má světlou pleť, někteří mají i jiné než černé vlasy), který je skoupý na úsměvy i informace. Dostaneme nějaké mapky a to je vše.

Pak si užijeme chvilku nakupování – celá hlavní ulice je lemovaná obchody a restauracemi zaměřenými na turisty. My zapadneme do prvního krámu, kde prodávají pohledy, a každý si jich vybereme poctivou hromádku (na poslání i na památku), takže jich nakonec kupujeme celkem třicet pět.

Podaří se nám narazit na německou pekárnu, kde si koupíme vynikající čerstvé pečivo – ciabaty a hlavně housky, které jsou chuťově podobné cereálním kaiserkám , které se prodávají u nás. Kuba je z nich úplně unešený. Janek si kupuje zeleninový štrůdl.

Po obědě v autě (pochutnáváme si na tom pečivu), přejedeme kousek za město k muzeu Glacierum. Zítra se pojedeme podívat na ledovec Perito Moreno, tak nám přijde jako dobrý nápad se o ledovcích něco dozvědět. V muzeu nejdřív shlédneme film o „bráně“ , která se u ledovce jednou za několik let vytvoří. Film je doplněný dramtickou hudbou a hodně prožívaným komentářem, který v češtině zněl spíš komicky, ale ve španělštině si to drama užíváme (film je opatřený anglickými titulky). Pak si poctivě projdeme celé muzeum.

U tohoto jsme se tak nasmáli.

Na děti asi nejvíc zapůsobí tunel, kterým procházíme úplně na konec. Tunel je věnován dopadům klimatických změn na naši planetu a je to velmi depresivní.

Pak přemluvím Janka, že se už nechci vracet do města, abychom vyřídili nějakou drobnost, ani že nechci spát v kempu s krásným výhledem (ale s nutností dojet k němu 30 km po prašné cestě). Chci naopak brzy zastavit a dohnat pár drobných restů.

Zastavíme „pod mostem“, asi dva kilometry od vstupu do národního parku. Je tam krásně. Joli si vyrobí elektroskop, Týna nám ukazuje prezentaci o babičce, Kuba řeže a vrtá, já cvičím. Po večeři necháme na chvíli děti v autě a jdeme se projít po silnici.

Spíme pod mostem.

Dorazíme na tábořiště, Kuba vyběhne ven a zkoumá místo. Pak se vrátí a prohlásí: „Ohniště tady být.“ Myslím, že ty Lovce mamutů by už číst neměl.