Delfíni v Monkey Mia

Út 28.3. RAC Monkey Mia Dophin Resort (Western Australia, Austrálie)

Sluníčko už pálí, když se připojím k Jankovi a dětem, kteří už čekají na chodníku u pláže. Před chvílí připlavali čtyři delfíni a rangeři začali pouštět zástup návštěvníků na pláž. Všichni si spořádaně stoupnou do jedné dlouhé řady podél vody, do které se smí vstoupit po kotníky.

Mladá dlouhovlasá rangerka s mikrofonem pomalu chodí vodou, která jí sahá zhruba po kolena a klidným hlasem vypráví historii krmení delfínů v Monkey Mia, dozvídáme se jména delfínu i znaky podle, kterých se rozlišují. Delfíny přitom plavou kousek od rangerky. Když je vše dopovídáno, návštěvníci jsou požádáni, aby vystoupili z vody a dvě dobrovolnice s plechovými kýbly naopak vstoupí do moře a podávají ryby dvě delfíním samicím. Vše probíhá podle nějakého zažitého postupu, aby se delfíni nehádali a věděli kolik ryb je ještě čeká a kdy je konec (dobrovolník nabere do kýblu vodu a vylije ji zpět do moře).

Po skončení krmení, musíme všichni opustit na určitou dobu pláž a další krmení může začít až asi za půl hodiny. Druhé krmení probíhá velmi podobně, ale je tu menší množství diváků a delfíny možná i díky se odváží blíž k návštěvníkům. Můžeme si je tak víc užít.

To je pro dnešek vše. Když druhé krmení skončí, je už takové vedro, že se vrátíme do kempu a jdeme se zchladit do bazénu. Celé den v kempu nějak přežijeme, kolem páté, když už je slunce níž a trochu se ochladí, vyrazíme znovu na pláž. Pozorujeme z mola želvy a zahlédneme několik vyskakujících rejnoků.

V kuchyni v karavan parku.

Na drink. Až po návratu do busíku jsme zjistili, že máme čtrnáctileté výročí od svatby. To jsme celí my.

V roce 1984 dorazili do Monkey Mia vědci a od té doby jsou zdejší delfíni předmětem jejich sledování. Výzkumníci postupně zjistili, že úmrtnost mláďat delfíních matek, které jsou krmeny rybami na pláži, je výrazně vyšší než u jiných delfínů v Shark Bay. Toto zjištění vedlo k zavedení a uplatňování pravidel, která zajišťují, že mláďata krmených matek mají stejnou šanci na přežití jako mláďata jiných divokých delfínů.

Mezi roky 1987 a 1994 zemřelo 92% (11 z 12) kojených mláďat narozených krmeným delfíním samicím. Vysoká úmrtnost byla přičítána kombinace překrmení a tomu, že samice trávili příliš mnoha času u pláže místo, aby se staraly o mláďata (ta hladověla a také se od svých matek nenaučila lovit).

Mezi pravidla patří – smí se krmit jen dospělé samice s dobrými loveckými schopnostmi, samci se krmit nesmí, protože to u nich vede k agresivnímu chování. Delfíni nesmí dostávat víc ne jednu třetinu své denní dávky potravy, krmit se smí pouze místními druhy ryb.  Od zavedení těchto pravidel v roce 1995 se úmrtnost mláďat výrazně snížila na 23% (3 z 13).

Zdroj. O jednotlivých delfínech a jejich životech si můžete přečíst zde.

Eva Koci2 Comments