Cholula

Út 7.6.  benzínka Pemex E11412, 2192 m.n.m. (Puebla, Mexiko) – parkoviště pod zarostlou pyramidou, Cholula 2149 m.n.m. (Puebla, Mexiko)

Ráno se navzdory všemu hluku a světlu benzínky budíme dobře vyspaní. Asi to bude tím nočním ochlazením, nic jiného mne nenapadá.

Po snídani to rychle balíme a odjíždíme směrem k archeologickému nalezišti Cacaxtla, které bylo včera zavřené a dnes by mělo být otevřené. Tentokrát si dáváme pozor, neposloucháme Waze ani Mapy.cz, vybíráme si jen oranžové nebo žluté silnice. Ty bílé bereme na milost jen jako příjezdové na místo. Už žádné neprůjezdné polňačky.

Poctivě následuje oficiální směrovky.

Chvíli po desáté jsme opět před bránou na archeologické naleziště. Brána je zpola otevřená. Nakukuju dovnitř, zahlídnu muže ležícího na lavičce. Po nějaké době se zvedne, dojde k nám, aby nám řekl, že i dnes je zavřeno. Janek se ho snaží přemluvit, alespoň k rychlému nakouknutí, ale ani to není možné. Ach jo. Týna jde běhat.

Střechou zakryté archeologické naleziště v Cacaxtle.

Mezitím si to hlídař rozmyslí resp. Poradí se s ostatními dvěma hlídači a nakonec nás dovnitř pustí (zaplatíme standardní vstupné), ale musíme být „rapido“.

Obří kamenná stavba je celá zakrytá střechou. Je docela složitě členěné. Pro návštěvníky jsou tam speciální dřevěné schody a chodníky. Stoupáme po nich nahoru. Jsem z toho celého tak rozrušená, že špatně našlápnu a málem spadnu. Naštěstí se mi nic nestane. Stavba stojí na jednom z mála kopců v okolí. Není to klasická pyramida, spíš místo, kde bydlela šlechta, menší pyramidy jsou rozeseté kolem. Některé zarostlé trávou, jiné odkryté. Zajímavé na tomto místě je, že se tam dochovali nástěnné malby, které jsou stále umístěné na původním místě, nejsou přenesené do muzea.

Malby jsou krásně barevné – některé bledší, jiné s barvami hodně sytými. Sice vůbec nerozumíme tom, co zobrazují (a ani vědci v tom nemají úplně jasno), ale i tak je zážitek je vidět. Předpokládám, že použitý modrý pigment je mayská modř. Pigment používaný jen v Mexiku a Střední Americe, jehož složení a přípravy byly dlouho zahaleny tajemstvím. Časem vědci zjistili, že se připravuje společným zahříváním jílovému minerálu palygorskitu, modrého barviva indiga a pryskyřice z kopálu.

Rychle si vše prohlédneme, poděkujeme a mizíme. Přejíždíme do města Cholula, které je hned vedle větší Puebly. Podaří se mi najít parkoviště, které umožňuje i noční parkování, přímo pod pyramidou Tlachihualtepetl , což je objemem největší pyramida na celém světě (včetně těch egyptských), jen je skoro celá zarostlá zelení, takže vypadá jako obyčejný kopec, na kterém navíc Španělé postavili barokní kostel. Když tam dorazíme, jsme překvapeni prostorností parkoviště, anglickým trávníkem, čistotou toalet i výhledem na kostel na kopci. Cena za noční parkování je 200 pesos.

Já se od rána necítím moc dobře. Poprvé za tu dobu, co jsme na cestách, mám nějaké střevní problémy. Nic vážného, ale jsem unavená. K obědu si dám suché pečivo, zatímco ostatní si v malé restauraci dají to samé pečivo obložené náplní dle vlastního výběru, kterou jim připraví sympatická majitelka.

Po obědě usnu na palandě a pak už je mi lépe. Děti si vytáhli na trávník deku a odpočívají tam. Po třetí hodině vyrážíme se podívat na ten kostel nad námi. Dlouho nám trvá než najdeme cestu. Bloudíme kolem muzeí a archeologických nalezišť, kam nechceme jít (já bych šla ráda, ale jít tam s dětmi nemám síly).

Cesta ke kostelu vede z druhé strany kopce. Je docela vedro. Nahoře u kostela je několik pidi obchůdků a v jednom z nich mají pěkné pohledy. Koupit pohledy v Mexiku je totiž skoro nemožné, nikde je neprodávají. Tyhle jsou i pěkné, tak jich kupujeme rovnou třináct. Dole pod kopcem kupuje známky a Týna později několik pohledů pro babičky i napíše.

Výhled ze dveří.

Večer po delší době opravdově vařím. Mezitím se zatáhne, nebe nad městem zčerná, vypadá to, že bude pršet. Ještě předtím než se rozprší, se všichni stihneme osprchovat. Voda ve sprše je horká a má tlak. Cenu jsme usmlouvali na 120 pesos za všechny, to není tak zlé.

Nakonec se lehce a krátce rozprší. Příjemně se ochladí.