Brownies

Příběh

V roce 2007 jsem v rámci doktorského studia odjela na půl roku do Rennes v Bretani. Podílela jsem se na přípravě nových sloučenin v laboratoři anorganické chemie na místní univerzitě. Na obědy jsme všichni studenti z laboratoře chodívali do společenské místnosti, kde jsme společně jedli svá z domova přinesená jídla. Kolegyně Elisabeth přinesla pro všechny jako dezert vlastnoručně upečenou dobrotu - Moeulleaux au Chocolat (čokoládové kousky). Byla to taková dobrota, že jsem ji požádala o recept. Teprve když už jsem vrátila zpátky do Česka mi došlo, že se jedná o recept na brownies, jen si ho Francouzi pojmenovali po svém.

Dvouletá Týna oblizuje těsto na brownies.

Můj první pokus s Omnií

Po návratu z Francie jsem brownies podle receptu od Elisabeth pekla mnohokrát. Postupně jsem zjistila, že pekáček je nejlepší vyložit pečícím papírem, že na povrchu má být tenká lesklá vrstvička, která lehce popraská, a vnitřek musí být hutný a vláčný, rozhodně ne suchý a drobivý. Možná i proto, že se mi brownies v elektrické troubě vždy povedly, byly i mojí první volbou při zkoušce omnie. Asi vás nepřekvapí, že to dopadlo špatně. Těsto se chovalo jinak než jsem byla zvyklá, celé se rozpustilo a bublalo a jak jsem ještě neměla vyzkoušeno, na jakém plamenu mám péct, tak jsem přidala na maximum a buchtu u dna spálila na uhel.

Brownies v omnii jsem pekla ještě v pražské bytě.

Na co si dát pozor

U přípravy brownies vás čekají dvě výzvy – jedna na úplném začátku a druhá naopak na konci. Prvním úkolem je společné rozpouštění másla a čokolády na vodní lázni, což zajistí, že se čokoláda nepřipálí ke dnu hrnce. Druhou výzvou je najít tu správnou sílu plamene a délku pečení, aby dezert byl upečený a přitom nebyl vysušený. Obvykle se pro určení toho, jestli je těsto upečené používá test špejlí, ale v případě brownies tato zkouška nefunguje – když vytáhnete z brownies čistou špejli, znamená to, že už jsou přepečené. Tady pomůže jen zkušenost a dobrý odhad. Doporučuji péct na střední plamen a zpočátku raději delší než kratší dobu.

Jak se vyhnout vodní lázni

Doma není vodní lázeň nic složitého – prostě si ze široké nabídky hrnců vyberte dva takové, co do sebe tak akorát pasují. Do toho většího nalijete pár centimetrů vody, do menšího hrnce vložíte máslo a čokoládu. Menší hrnec vložíte do většího tak, aby se nedotýkal jeho dna, dáte je na sporák a začnete ohřívat vodu. Máslo a čokoláda se budou rozpouštět a vše půjde přesně podle plánu.

Na cestách je výběr hrnců menší a ne vždy je možné najít dva, které do sebe správně zapadají.  Zjistila jsem, že při vhodném postupu, je možné se vodní lázni vyhnout. Ten postup je následující: v kastrůlku se silnějším dnem (pokud nějaký takový máme) na malém plamenu nejprve velmi opatrně a za občasného míchání rozpustíme máslo. Do rozpuštěného másla přidáme rozlámanou čokoládu, pokračujeme v míchání a rozpouštíme čokoládu Plamen musíme mít stále na minimu a i tak je dobré dávat kastrůlek chvílemi z plamene pryč, třeba na prkýnko a míchat bez dalšího zahřívání. Když už se nám zdá, že se čokoláda víc nerozpouští, tak dáme hrneček zase trochu zahřát nad plamen. Takhle postupujeme až do úplného rozpuštění másla a čokolády.

 

Jak těžké je koupit čokoládu

Z Česka jsem zvyklá na brownies používat obyčejnou hořkou čokoládu od Figara nebo Orionu. V receptech se často doporučuje sáhnout po vysokoprocentní čokoládě, ale nám brownies víc chutnají s těmi obyčejnými, které je kupodivu v cizině (mluvím o Amerikách) složitější koupit než ty 70%. U regálu s čokoládami jsem strávila nejednou deset minut přemýšlením na tím, kterou tabulku si vybrat. Nabídka je totiž daleko menší než v Evropě a úplně nejmenší pak v těch zemích, kde se kakao pěstuje. Tam prodávají nejčastěji švýcarskou značku Lindt.

 

Zdravější varianta

Tenhle recept je klasická kalorická bomba – čokoláda doplněná máslem a cukrem – a člověka láká, zkusit trochu toho tuku a cukru ubrat. Osobně si myslím, že je lepší si pochutnat na opravdu dobrém dezertu, ale sníst ho malé množství, než na cestách složitě připravovat zdravější variantu s červenou řepou nebo hnědými fazolemi. Tento recept jsem oproti původnímu přepočítala na dvoutřetinové množství, aby toho člověk „nemusel“ sníst tolik. Pokud chcete brownies přeci jen trochu zdravější, použijte celozrnnou mouku nebo klidně i mouku pohankovou. Chuť čokolády v takovém množství, jaké je v receptu, spolehlivě přebije všechny ostatní :-)

Dvě kalorické bomby - quiche a brownies.

Recept

Originální recept jsem přepočítala na dvoutřetinové množství, které mi připadá vhodnější pro dva i pro rodinu.

140 g hořké čokolády

100 g másla

1/2 hrnku a 1 lžíce třtinového cukru

2 vejce

1/3 hrnku mouky

1.      Na vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu. Necháme trochu vychladnout.

2.      V míse smícháme cukr, mouku a vajíčka.

3.      Obě směsi smícháme, nalejeme do silikonové formy (nebo do pekáčku vyloženého i po stranách pečicím papírem) a dáme péct. Pečeme na střední plamen asi půl hodiny. Povrch by měl být křupavý, maličko rozpraskaný a lesklý, vnitřek vláčný.

TISK RECEPTU