Jeskyně a termální bazén v Yarrangobilli

So 25.2. Yarrangobilly Village Campground, Kosciuszko National Park, 1020 m.n.m. (New South Wales, Austrálie) - Oura Beach Reserve, Wagga Wagga, 186 m.n.m. (New South Wales, Austrálie)

Krátce po deváté se opět ocitáme na parkovišti před prodejnou lístků do krasových jeskyní Yarrangobilly caves. Z nabídky čtyř jeskyní si vybereme tu, kam je možné jít na tzv. self-guided tour tj. bez průvodce. S dětmi je to tak lepší, protože výkladu v angličtině by stejně většina z nich pořádně nerozuměla a tak by byla prohlídka spíše utrpením než zábavou.

Letecká fotka našeho tábořiště v Yarrangobilly Village.

Ke vstupu do jeskyně se jde chvíli po cestičce dolů a pak po úbočí strmého kopce. Za jednou zatáčkou se před námi z ničeho nic otevře výhled na vstup do jeskyně. Je monumentální a sálá z něj chlad. Oblečeme si připravené mikiny, na hlavy nasadíme čelovky a pomalu a obezřetně se vydáme dovnitř.

Vstup do jeskyně je impozantní. Foto: D.H.

Přidáváme vrstvy a nasazujeme čelovky.

Jeskyně je sice osvětlená, ale na dosvícení některých míst se vlastní světla hodí. Navíc se nám díky nim podaří najít nové sluneční brýle pro Týnu. Těm jejím posledním, nedávno zakoupeným, už stihla upadnou jedna nožička. Nutně tedy potřebuje nové. A díky Kubově nešikovnosti je získá. Když totiž v jednom místě stojíme před zábradlím nad jakousi temnou dírou, Kuba podává Máťovi svou baterku. Jenže tento úplně nečeká a baterka jim tak vyklouzne a spadne to té díry. Koukáme na to a vidíme, že vedle baterky jsou ještě zablácené slunečné brýle. David přeleze zábradlí, sešplhá dolů po kamenné zídce, zvedne baterku i brýle a vyleze zase zpět. Týna si brýle očistí a ty jsou jako nové (a dost jí sluší, jak uvidíme venku na světle).

Je to úplně jiné objevovat jeskyni ve vlastním tempu než jít na prohlídku s průvodcem. David s Jitkou vzpomínají na film, který nedávno viděli. Byl natočený podle skutečné události z roku 2018. Určitě si vzpomínáte, jak mladý fotbalový tým uvízla díky přívalovým dešťům na několik týdnů v jeskyni. Děti povídání zaujme natolik, že záchrana kluků z jeskyně je hlavním tématem hovoru i u oběda, který se podává u jednoho z piknikových stolů.

Foto: D.H.

Foto: D.H.

Foto: D.H.

Najezení přejedeme na jiné parkoviště, zabereme poslední dvě volná místa a pak seběhneme 700 metrů dolů do údolí k termálnímu bazénu. Voda v něm není nijak horká, má 27°C (asi jako bazén na Strahově :-), ale je krásně teplo a slunečně. Děti skáčou z kraje do vody jednu šipku za druhou. My s jankem se v bazénu chceme hlavně pořádně umýt a to se nám povede. Naštěstí není takové horko, abychom se cestou do kopce zase zpotili natolik, že by to koupání bylo k ničemu.

Na parkovišti se s přáteli rozloučíme. Oni mají namířeno přes Blue Mountains zpět do Sydney, my míříme na západ do pravého australského out-backu. Některé z našich dětí to rozloučení obrečí, ale jinak to nesou statečně.

Později odpoledne přejedeme na další bezplatné tábořiště, tentokrát u řeky v níže teče blátivá voda. Zastavíme úplně na konci pod mohutným stromem.

Vidíte ten strom vpravo, jako z pohádky o skřítcích, že jo?