Torres del Paine – II

So 3.12. Visitor Center, vstup do NP Torres del Paine, 38 m.n.m. (Chile) – Camping Guino, Puerto Natales, 38 m.n.m. (Chile)

Jankovi je konečně o dost lépe a také počasí je lepší – svítí slunce. V noci asi trochu pršelo a hory jsou pokryté lehkým popraškem sněhu. Zase mně se spustila hrozná rýma celý den je mi hrozně a každou chvíli je mi zima. Přála bych si jen ležet a jíst pomeranče, ale musím sedět a kromě pickles nic šťavnatého a kyselého nemáme.

Janek chce ráno zajet jen na místo, kde jsme ještě nebyli a vyfotit se to tam. Měl by být vidět ledovec pojmenovaný Grey. Ráno je to fajn – je krásně a pohled na hory je nádherný, ale oa místa s výhledem na ledovec bych už to otočila a jela pryč někam do civilizace – už jsme z toho všichni unavení. Venku je sice na pohled hezky, ale je tam i chladno a pořád strašně fouká. Jenže Janek potřebuje ještě zajet na jedno místo, kde jsme byli už včera. Jen to prý jen 15 km, ale ve skutečnosti je víc než půl hodiny po příšerné cestě. Když tam zastavíme, tak tam ta strašně fouká, že jen vyfotí fotku a pak přejedeme kousek jinam, kde fouká míň. Konečně si mohu lehnout na palandu, ale i když tam fouká míň tak pořád fouká tak, že se se mnou palanda třese tak, že mne chytá panika, že se překlopíme a tak zase lezu dolů a lehám si na postel, ale je to jen na chvilku.

Pak zase jedeme po té příšerné cestě a pak už konečně zamíříme z národního parku do civilizace. Je to ale asi 120 km, takže pořád kus cesty. Aspoň že to je asfaltka, i když z počátku dost rozbitá, jak je z fotek vidět.

Puerto Natales je moc příjemné město. Nakoupíme v supermarketu, hlavně čerstvé ovoce a zeleninu.

Radost z pomerančů.

Pozdě odpoledne se utáboříme v jednom ze tří kempů v Puerto Natales. Holky si ten kemp tak trochu vybrečí, protože už mají dost spaní na benzínkách a v přírodě. Výhodou jsou horké sprchy, anglický průvodce po Argentině z knihovničky (vyměníme ho za toho francouzsky psaného, kterého jsme si z podobné knihovničky vzali v San Pedro de Atacama) a ultra rychlá wifi ve společenské místnosti.