Red velvet cake

Sametově hebká dobrota, která chutná všem dětem jako dort i jako obyčejná buchta.

K oslavě narozenin našich dětí patří jednoznačně red velvet cake. Se sametově vláčným korpusem a lehce nakyslým krémem, ozdobený čerstvým ovocem. Už jsme těch oslav měli tolik, že mohu zodpovědně prohlásit, že tenhle dort dětem opravdu chutná. A nejen to, chutná dokonce i těm dětem, které dorty jinak nejedí (určitě se najdou výjimky, ale zatím jsem na žádnou nenarazila).

Dort upečený ke Kubovým třetím narozeninám.

Po tomhle úvodu je vám jistě jasné, že našim dětem musel red velvet cake během cesty chybět. Dětské narozeniny jsme slavili celkem troje, ale dort jsem neupekla ani jeden. Čím to bylo? Tím, že sehnat kysané podmáslí, které je do receptu potřeba není v některých zemích jen tak. Já jsem na něj narazila až v Austrálii. V zemích Střední a Jižní Ameriky jste rádi, když seženete obyčejný bílý jogurt, o kysaném podmáslí a kefíru si můžete nechat jen zdát. Tak proto.

Joli a Kuba v roce 2017. Roztomilost level milión.

V Austrálii jsem red velvet cake v podobě obyčejné buchty pekla hned několikrát a postupně vychytala množství surovin tak, aby se akorát vešel do jedné silikonové formy do trouby Omnia klasické velikosti. Velikost je akorát do Omnie, ale můžete využít i formu na biskupský chlebíček, malý pekáček nebo menší dortovou formu. Prostě to, co máte k dispozici.

V Austrálii se konečně dalo běžně koupit kysané podmáslí a tak jsme pekli jeden red velvet cake za druhým. Tady ho pečeme v kuchyňce v kempu v Cervantes v Západní Austrálii.

Tolik hořáků. Který je ten pravý pro pečení v horkovzdušné troubě? Většinou ten střední nebo malý.

Doufám, že nebudete zklamaní, že těsto nemá červenou barvu. Bez přídavku červeného barviva nebo složitého nastavování pH za přídavku červené řepy, jí není možné dosáhnout v takové formě, aby byla pro dnešního člověka přesvědčivě červená. Chuť a struktura těsta by vám měly chybějící barvu bohatě vynahradit, protože ty jsou na této buchtě to nejlepší. Recept by tak spíš než “red velvet cake” měl jmenovat jen “velvet cake”.

Můj první australský red velvet cake. Upečený téměř na den přesně před rokem.

Mouka

Hladká. Lze smíchat hladkou mouku s moukou celozrnnou v poměru 1:1.

Kakao

Ideálně přírodní kakao, které neprošlo holandským procesem. Lze použít i holandské kakao, které koupíte v každých potravinách.

Kysané podmáslí

V klasickém receptu se používá kysané podmáslí. Pravděpodobně je možné použít i kefír nebo dokonce bílý jogurt naředěný trochou mléka. Nemám to vyzkoušené. Důležité je, aby se jednalo o kysaný mléčný výrobek, který je tekutý.

Krém

Pokud byste chtěli upéct red velvet cake jako dort, doporučuji jednoduchý krém ze šlehačky a tvarohu nebo mascarpone. Stačí ušlehat jeden kelímek 33% šlehačky do tuha. V jiné míse opatrně zašlehat 70 g moučkového cukru do jednoho tvarohu. Pak obě bílé směsi smíchat dohromady. Pokud chcete, můžete tvaroh nahradit mascarpone.

Naplněný dort je potřeba uchovávat v ledničce.

Buchta, kterou jsem podle receptu cvičně upekla doma a přidala dětem ke svačinkám.

Red velvet cake

Suroviny

·         82 g másla (to je jedna třetina kostky másla)

·         ½ hrnku a 2 lžíce třtinového cukru

·         2 vejce

·         ¾ hrnku kysaného podmáslí

·         vanilka (1 lžička extraktu nebo 1 lžíce vanilkového cukru)

·         1 hrnek a 1 lžíce hladké mouky

·         větší špetka soli

·         3 lžíce přírodního kakaa

·         ¾ lžičky jedlé sody

 

Postup

1.   Nejméně hodinu před pečením si připravíme všechny suroviny z ledničky na pracovní plochu, ať se ohřejí na okolní teplotu.

2. V velké míse smícháme změklé máslo a cukr (třtinový a pokud používáme, tak i vanilkový) a třeme nebo šleháme alespoň 5 minut. Přidáme jedno vejce po druhém a zašleháme je do směsi.

3. Do misky si nalejeme kysané podmáslí a přidáme vanilkový extrakt, pokud používáme vanilku v této formě.

4. V jiné míse smícháme mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Pokud je to možné, tak celou směs dvakrát prosejeme, aby se mouka provzdušnila a suroviny promíchaly.

5. Nakonec opatrně smícháme všechny tři směsi dohromady ve velké míse a dobře promícháme. Těsto by mělo být hutné, ale ještě tekuté.

6. Do máslem vymazané a moukou vysypané formy nalijeme těsto. Stěrkou uhladíme jeho povrch do roviny. Pokud pečeme v Omnii, použijeme silikonovou formu, kterou není potřeba nijak vysypávat.

7. Pečeme v troubě na 180 °C asi půl hodiny. V Omnii pečeme na střední plamen asi půl hodiny. To jestli je těsto upečené, testujeme špejlí.

TISK RECEPTU