Pečení na plynovém vařiči

Pečení na plynovém vařiči bez trouby může znít poněkud podivně. Všechno je ale možné. K Vánocům 2020 jsem v lednu 2021 dostala od svého muže Omnia stovetop oven (Omnia trouba). Omnia oven je takové zařízení, které umožňuje pečení na plynovém vařiči, kdežto na elektrickém nebo na indukčním nemůže z principu fungovat. Je ideální na kempování, do karavanu nebo na loď. Prostě tam, kde máte jen plynový vařič a nemáte elektřinu s 220 střídavými volty, která by vám umožnila pečení v remosce nebo něčem podobném.

Doma vaříme na plynu a tak jsem celý rok 2021 zkoušela upéct všechno možné. Osvědčeným jednoduchým perníkem počínaje, přes brownies, dort k výročí svatby, chléb, kuřecí paličky až po svíčkovou a vánoční perníčky. Až na pár neúspěchů se povedlo skoro vše a tahle troubička se stala mým věrným a milovaným pomocníkem.

Housky upečené doma na plynovém vařiči.

Celé to strašné kovidové jaro 2021 jsem se těšila až nám dokončí Auto, až vyrazíme na cestu a až budu moci pečení vyzkoušet i na cestách. První zkouška proběhla v kempu na Slovensku, další u polského Baltu.

Kynutí housek na dovolené u Baltu.

Na to, až si vyzkouším Omnii v našem Autě, jsem se dost těšila. Zajímalo mne, jak bude pečení na propan-butanovém vařiči fungovat. Bohužel jsem byla zklamaná. Vařič v našem Autě má nižší výkon než vařič u nás doma (což asi nikoho nepřekvapí), ale i než vařič na lodi. Všechno vaření a pečení tak trvá déle než jsem zvyklá. Moc příležitostí k pečení jsem bohužel neměla, ale vždy jsem pekla spíše na nižší výkon vařiče a to byla asi chyba. Příště zkusím péct nad silnějším plamenem.

Sekaná rozdělená do jednotlivých porcí. Vytuněná mrkví, paprikou a slaninou. Pekla se dlouho, ale byla výborná.

Chystám i na Cestě psát o pečení v této troubě. Přece jen na cestách je to jiné než doma v kuchyni. Nejen, že člověk nemá tolik nádobí a náčiní, ale i výchozí suroviny mohou být v různých zemích jiné. Jsem zvědavá, jak se nám bude pečení na Cestě dařit a vlastně se na to dost těším.