Granola

Univerzální recept na zapékané müsli v množství tak akorát do Omnia Oven.

Příběh

Co se týče snídaní jsem dost konzervativní, poslední roky jsem skoro každé ráno snídala kupované čokoládové müsli s jogurtem a banánem nakrájeným na kolečka. Během naší cesty jsem chtěla v této dietě pokračovat, ale zapékané müsli, které bylo dostupné v amerických obchodech, bylo na můj vkus příliš drahé. Koupila jsem si tedy obyčejné ovesné vločky, pekanové ořechy, lněná semínka, hořkou čokoládu a rozhodla se, že si müsli připravím svoje vlastní.

Na internetu jsem vyhledala nějaké česky psané recepty, ale narazila jsem několik problémů. Zaprvé všechna množství byla v gramem a já neměla váhu. Recepty navíc často obsahovaly pro mne obtížně dostupné suroviny nebo jich obsahovaly tolik, že kdybych je všechny nakoupila, zabraly by mi celou jednu skříňku a já bych si od každého odsypala jednu lžíci. Dalším problémem bylo, že celkové množství umíchané směsi bylo tak velké, že bych ho pekla na čtyřikrát. Nakonec jsem tak jako tak některé recepty vyzkoušela, ale z ničeho jsem nebyla nadšená.

Množství tak akorát

Rozhodla jsem se tedy jít vlastní cestou a zkoušet různé kombinace a různé poměry. Nejprve jsem snižovala množství oleje i množství sladidla, až jsem dospěla k poměru

1 hrnek vloček : 1 lžíce tuku : 1 lžíce sladidla

K tomu lze přidat čtvrt hrnku ořechů a čtvrt hrnku semínek a množství vzniklé směsi je tak akorát do Omnie. Pokud chcete granolu extra dobrou, můžete dát ořechů i semínek víc a přidat ještě třetinu hrnku nějaké další dobroty po upečení.

Sušené ovoce až po upečení

Některé složky granoly je kvůli riziku snadného spálení nebo zbytečného vysušení lepší přidávat až po jejím upečení. Týká se to hlavně sušeného ovoce (rozinek, brusinek, švestek .. ), ale i kokosu nebo čokolády. Čokoládovou granolu je možné připravit více způsoby. Buďto je možné přidat do směsi před pečením dvě lžíce kakaa a jednu lžíci tuku navíc (ideálně vše spolu se sladidlem rozmíchat předem v malé misce). Mně ale víc chutná varianta, kdy se nasekané čokoláda přidá k vychladlé upečené směsi. Popřípadě je možné přidat nasekanou čokoládu ke směsi krátce po vytažení z trouby – čokoláda se horkem rozpustí a obalí každou vločku a každý oříšek zvlášť. Mňam.

Skoro vědecký přístup

Dále jsem zkoušela různě měnit jednotlivé složky. Ideální by bylo postupovat vědecky a měnit vždy jen jednu složku a ostatní nechat zachované např. smíchat ovesné vločky, mandle, lněná semínka, javorový sirup a k tomuto základu přimíchat různé oleje - jednou olivový, jindy kokosový a nakonec zkusit ještě máslo. Poté ochutnávat a zkoumat vliv druhu tuku na chuť výsledné směsi. Takhle odborně jsem na to nešla, ale vyzkoušela jsem tolik kombinací, co mi středoamerické obchody dovolily. Chutnaly mi úplně všechny, ale dvě mi připadaly jednoznačně nejlepší. Obě obsahují olivový olej, tak možná to bude tím, možná něčím jiným.

Lokální suroviny

O tom, že je těžké sehnat na granolu některé druhy surovin, jsem už psala. Javorový sirup v Jižní Americe v běžných ani v těch lépe zásobených obchodech nemají, zato jsem v Peru objevila sirup karobový, dokonce od dvou výrobců. Když jsem tu skleničku kupovala, vůbec jsem netušila, co v ní vlastně je, ale líbila se mi etiketa s podivným názvem. Že se jedná o sirup připravený za karobu, jsem zjistila až později. Zkusila jsem ho ve dvojnásobném množství přidat jako sladidlo do granoly a tím vznikla asi moje zatím nejoblíbenější varianta.

Algarrobina aneb karobový sirup. Neskutečná dobrota vhodná pro přípravu granoly neobvyklé chuti.

V Peru jsem objevila také quinoové vločky (stejně jako karobový sirup se dají koupit i u nás) a začala je přidávat k obyčejným ovesným vločkám. Quinoa má poměrně výraznou chuť a ve směsi hravě nahradí semínka a zvýší podíl bílkovin na úkor tuků.

 

Granola

Velikost tak akorát do Omnia oven. Doporučuji použít silikonovou vložku.

1 hrnek ovesných vloček

¼ hrnku ořechů (mandlí, vlašských, lískových, ...)

¼ hrnku semínek (lněná, slunečnicová, dýňová …)

1 lžíce tekutého sladidla (javorový sirup, med, agávový sirup, …)

1 lžíce tuku (olivový olej, kokosový olej, máslo, řepkový olej, …)

1 lžička mleté skořice, případně jiného koření (není nutné)

 

1/3 hrnku dalších dobrot (sušené ovoce, strouhaný kokos, kousky čokolády, …)

 

Postup:

 

1.      ve větší míse smícháme vločky, ořechy, semínka, sladidlo a tuk, dobře promícháme, aby tuk i sladidlo rovnoměrně obalily vločky

2.      směs přemístíme do silikonové formy, rovnoměrně ji rozprostřeme a lehce uhladíme, aby nic nevyčnívalo

3.      dáme péct, ze začátku pečeme na asi 3 minuty na plný výkon, pak 15 minut na střední výkon, poté směs promícháme, 5 minut pečeme, opět promícháme a ještě 5 minut pečeme

4.      směs necháme vychladnout

5.       do vychladlé směsi přimícháme sušené ovoce, čokoládu, kokos

 TISK RECEPTU

Není čokoládová granola jako čokoládová granola. Záleží také na způsobu přidání čokolády. Do granoly vpravo na snímku byla čokoláda přidána hned po jejím vytažení z trouby, kdežto v granoly vlevo se s přidáním počkalo až do úplného vychladnutí.

Osvědčené kombinace:

 

S čokoládovými kousky

Vlašské ořechy, slunečnice, olivový olej, javorový sirup, nasekaná čokoláda

 

Středoamerická

Mandle, lněné semínko, olivový olej, med, 1 lžička skořice, brusinky

 

Karobová

¼ hrnku mandlí, ¼ hrnku quinoových vloček, olivový olej, 2 lžíce karobového sirupu

 

Ekvádorská

Mandle, dýňová semínka, olivový olej, panela, brusinky