Esperance

St 8.3. Bromus Dam Campground, Coolgardie-Esperance Highway, (Western Australia, Austrálie) – Scaddan Rd Old Stockpile Site, Coolgardie-Esperance Highway, (Western Australia, Austrálie)

Přímořské městečko Esperance leží asi 200 km na jih od vesnice Norseman, kterou končí přejezd Nullaborské pláně. Esperance je proslavená plážemi s bílým pískem a mořskými vodami světle tyrkysovými. Kousek dál na východ se nachází zátoka Lucky Bay, kde se po pláži prohánějí klokani. Pohled s jedním takovým klokaním „beach boyem“ jsme si koupili v informačním centru a doufáme, že budeme mít štěstí a jednoho si vyfotíme i naživo. Ale ne dnes. Dnes jen čerpáme informace, nakupujeme, relaxujeme, doháníme resty, odpovídáme na maily a těšíme se domů.

Další noc na odpočívadle.

Do informačního centra zajdeme celkem dvakrát. Poprvé je tam starší dobře informovaná a rázná paní (líbí se mi, jak sladěně a nápaditě je oblečená), dostaneme tipy na tábořiště bez nutnosti rezervací (všechny caravan parky a kemp v Lucky Beach jsou beznadějně vyprodané). Můžeme taky za poplatek 35 dolarů plus 10 dolarů za každé z dětí (čili 65 dolarů celkem, stejnou částku jsme platili v caravan parku v Port Augusta) zůstat na „overflow“ parkovišti, kde jsou k dispozici toalety a nepitná voda. Naši kamarádi ze Sydney na to upozorňovali a tak jsme raději dali přednost odjezdu z města a přespání na odpočívadle u dálnice, i když tedy 47 km daleko.

Australská klasika.

Největší radost mi dnes udělá návštěva dobročinného obchůdku Red Cross, který je kousek od informací. Koupíme tam misku a talíř jako náhradu těch rozbitých, protože dvířka od horní skříňky jsme už potřetí zapomněly zajistit. Týna si koupí materiál na tvoření a na mne tam čeká milé překvapení.

Dobročinný bazar.

Na konferenčním stolku hned za vstupními dveřmi tam mezi dalším vystaveným zbožím z druhé ruky leží moderně vypadající knížka. Hned mi padne do oka, zvednu a až do doby než usnu ji nedám z ruky. Je to kniha o improvizačním šití patchworku - The Improv handbook for Modern Quilters od Sherri Lynn Wood.

To je ona - The Improv handbook for Modern Quilters od Sherri Lynn Wood.

Ukázka z knihy - tzv. floating squares. Tento barevný quilt vytvořila autorka knihy.

Tyto tři quilty vytvořili podle návodu v knize jiné ženy. Podobné ale ne stejné. To se mi líbí.

Těšili jsme se, že se u moře ohřejeme, ale žádné vedro se nekoná. Na oběd zajedeme do malého řemeslného pivovaru Lucky Bay Brewery. Je to trochu ironie, protože nemůžeme pít, ale na informacích nám tento podnik doporučili kvůli dobré pizze. Tak si dáme tři pizzy a jedno pivo v moderním prostředí.

Další klasika, pinta v typické sklenici.

Navigation department.

Na pláži nakonec moc času nestrávíme. Je chladno. Holky mají on-line hodiny. Janek píše maily. Kuba leze po stromech. Já cvičím a nic nedělám.

S lodí na střeše tu jezdí i na oběd do hospody. Nevím co se tu chystá, ale nevěstí to nic dobrého. Říkal to i nějakej týpek, říkal si Noe nebo tak nějak.

Sítě proti žralokům a žluté žralokolokační bóje vpravo od nich. Úplně to láká k zaplavání si, co říkáte?

Na noc přejedeme severně od Esperance, na místo, kde dřív byl uskladněný šterk. Je to kus cesty (asi 45 km), ale i tak to vyjde levněji než přespání na parkovišti v tomto zvláštním městě.