Druhý pořádný výlet

Pá 11.3. Dog Canyon Campground v NP Guadalupe Mountains (Texas) - Marcus Overlook trail - křižovatka Queen Hwy a Sitting Bull Rd (Nové Mexiko)

V noci mrzne až praští. Naše dva teploměry se nemohou dohodnout, jestli je -7 nebo -10°C. Ve výsledku je to jedno, protože je to prostě strašná zima.

Ranní kafe jsem vyfotila venku, ale vypila uvnitř.

Ty nejdůležitější informace jsou v kempu vyvěšené na záchodcích, abyste si je mohli přečíst, když na to zrovna máte chvilku.

Máme v plánu jít na výlet na Marcus Overlook, což by měl být náročnější výstup než včera, ale ne o moc. V jedenáct hodin texaského času vyrážíme. Začíná lehounce sněžit, je zima, postupně se dooblékáváme. Zatímco včera jsme vrstvy oblečení shazovali dolů, teď je přidáváme.

Vyrážíme. Foto u výstupního bodu,

Část mapy s treky v okolí. my chceme jen Bush Mountain trail na Marcus Overlook. Bohužel se to tady pokaždé jmenuje trochu jinak, což je matoucí.

Vidíte tu cedulku v popředí. To bylo jedíné značení za celou dobu našeho pochodu. Naštěstí byla pěšinka dobře vyšlapaná.

Mám na sobě legíny, kalhoty, triko, mikinu, větrovku a vestičku, k tomu rukavice, nákrčník přes půlku obličeje a čepici. Zahřeji se až rychlým pochodem do prudšího kopce. Začíná víc sněžit, ale viditelnost je stále dobrá, vítr téměř žádný a žádné závěje se nekonají.

Kuba pochodoval velmi statečně.

Děti šlapou. Je jim jasné, že když se zastaví, bude jim zima. Dopujeme se hroznovým cukrem. Kuba mi vypráví, co si přeje k narozeninám a co k Vánocům. Taky řeší, jak pošleme dopis Ježíškovi (vždycky jsme ho dávali den před Mikulášem na okno) a kdo mu vůbec donese dárky (Ježíšek, Santa Claus, ..).

Cesta naštěstí není nijak náročná. Příjemná pěšina lehce do kopce.

V Guadalupských horách se vyskytují pumy. Jsou velmi plaché, šance, že nějakou potkáme, je nulová. I tak bych nějakou ráda zahlédla, ideálně na protějším kopci. Před výletem jsme si nastudovali, co máme dělat, kdybychom na pumu náhodou narazili. Američani na to jdou chytře, pravidla, jak se chovat, mají vyvěšená na záchodě naproti toaletní míse.

Nebudu vás napínat. Pumu jsme ani koutkem oka nezahlédli. Spatřili jsme stádo srnek a hejno ptáků. Toť vše.

Nakonec dojdeme na místo, kde by mohl být krásný výlet, kdyby nesněžilo, a kde se pěšina stáčí z kopce. Ztrátu výšky nehodláme riskovat. Nacpeme do sebe nějaké sladké kalorie a obracíme se zpět ke kempu.

Kuba má krizi těsně před kempem. Auto už je skoro vidět, ale on padá k zemi a chce zemřít (ideálně se nechat sežratt pumou). Musím ho kousek nést, abychom se dostali k autu.

K obědu máme bizoní sekanou, vajíčka, bramboru (zase jen jednu), pečivo a zeleninu. Po obědě zaslouženě odpočíváme.

Odpolední kafe piju na palandě.

Po odpočinku navštívíme rangera v jeho stanici. Je tam teplo a wifi. Ptáme se na nějaká doporučení v Novém Mexiku. Dostáváme tipy na nějaká místa, restaurace v Santa Fe. Zjišťuji, že lístky do Carlsbadských jeskyní jsou vyprodané na týden dopředu (ještě před pár dny nebyly). Je mi to dost líto, ale do jeskyní se nedostaneme. Lístky lze od nového roku kopit jedině on-line. Ranger nám říká, že lidé bohužel často nepřijdou, i když mají lístky koupené.

Polička v rangerovské stanici. Artquilt, fotky podzimního javorového listí, fotografie z fotopastí a fotka kolibříka.

Hodně dlouho všechno balíme. Dobíráme vodu, abychom byli soběstační zase nějakou dobu. Opouštíme kemp s cílem zastavit na nějbližším krásném místě, kde bude signál.

Pohled zpět na Guadalupské hory.

Nacházíme dva piknikové stoly na křižovatce uprostřed ničeho. Je tam výhled na všechny čtyři světové strany. provoz na silnici je minimální, v podstatě téměř žádný. Signál dobrý. Noční parkování tam není zakázané.

Na křižovatce uprostřed polopouště.

Janek si ještě večer zalétá s dronem. Pak si dáme večeři a plánujeme program na příští tři týdny. Ať zase neprošvihneme nějaké lístky.